2024. március 28., csütörtök

Játszóteret avattak Piroson

A peremvárosi településen egyre több fiatal él

A hír önmagában valószínűleg nem kívánkozna címoldalra, az esemény hátterében azonban olyasmiről van szó, amiről csak ritkán cikkezhetünk – pozitív népszaporulati mutató. Az Újvidék peremvárosi falvaként lüktető Piros egyre népszerűbb azok körében, akik a nagyváros nyüzsgéséből kívánnak megszökni, ugyanakkor szeretnének közel maradni munkahelyükhöz, kiépített, szociális hálózatukhoz. Nyugalomban szeretnék felnevelni gyermekeiket, ezt az irányzatot felismerte a tartományi kormány is, és a település még vonzóbbá varázsolásának érdekében 300 ezer dinárral támogatta az új játszótér kiépítését.

Fotó: Dávid Csilla

Fotó: Dávid Csilla

Az új játszótér a Csatorna utcában van, nagyon közel a Duna–Tisza–Duna-csatorna partjához, teljesen természetes környezetben. Korábban szeméthegy éktelenkedett ezen a helyen, ezt a helyi közösség tgjai döntésének értelmében nemrégiben felszámolták. – Úgy döntöttünk, hogy a szeméthegy helyén játszóteret alakítunk ki, a szemetet polgártársaink és a helyi, Szent Száva Általános Iskola diákjai közös akció során takarították el. Hiszek abban, hogy a játszótér nemcsak a legkisebbeknek jelent majd sokat, hanem az idősebbeknek is, és hogy a körülötte lévő padokon a kicsit idősebbek ismerkednek, szerelmet vallanak majd – magyarázta Ljubomir Ercegovac, a helyi közösség elnöke.

Kókai Roland helyi közösségi tag elmondta, hogy a rendezett terület nagyjából három hektárnyi, a szemét több évtizeden keresztül gyülemlett itt. – A környékbeliek többször is megpróbálták eltakarítani a hulladékot, ez csak az idén tavasszal sikerült. Ezt követően megpályáztuk a tartományi oktatási, jogalkotási, közigazgatási és nemzeti kisebbségi titkárság pályázatát, felismerték projektumunk jelentőségét, és a titkárság jóváhagyott 300 ezer dinárt a megvalósításra. Játék- és sporteszközöket vásároltunk, ezzel a lépéssel két célt értünk el: nemcsak a legkisebbeknek okoztunk örömöt, hanem elejét vettük annak, hogy felelőtlen polgártársaink ide hordják hulladékukat. Van bennük annyi jóérzés, hogy a gyerekek játszóterét nem piszkolják – mondta Kókai.

Pirosnak most nagyjából 8000 lakosa van, sok a gyerek, a természetes szaporulat pozitív. – Sok fiatal házaspár költözik a faluba, a települést megfelelő környezetnek tartják arra, hogy itt neveljék fel gyermekeiket. Mostanáig csak egy játszóterünk volt, ez, amelyiket ma átadtunk, nem egy megalomániás elképzelés, inkább improvizáció, de tökéletesen megfelel a céljának – magyarázta Kókai.

A játszótérmegnyitás csupán az első lépés, jövőre a helyi közösség ismét megpályáz majd különböző célösszegeket, nagy optimizmussal remélik, hogy jövőre is kapnak majd pénzt hasonló fejlesztésekre. A játszótér köré szeretnének kerítést építeni, tervben van a bekötőút felújítása, akárcsak a talaj további feltöltése, egyenlítése, azaz használhatóbbá tétele is. Új hintákat is beszereznek majd. A környékbeliek szerint mindenképpp szükség lenne köztéri világításra, de még inkább fák ültetésére. A meglévők lombozata ugyanis nagyon gyér, nyáron lehetetlenség itt tartózkodni a forróság miatt. Azt szeretnék, ha a Városi Kertészet illetékesei megértéssel tekintenének a változásra, és beiktatnák fásítási programjukba ezt az új lokációt is.

A játszótéravatás alkalmi ünnepség keretében zajlott, ott voltak a helyi óvodába járó gyerekek, akárcsak a helyi iskola ötödikesei is. Az eseménynek a Pirosi gyerekek multikulturális napja elnevezést adták, utalva arra, hogy a történelem során itt mindig együtt éltek a nemzetek, többnyire a szerbek és a magyarok, nincs ez másképp ma sem. A játszótérépítési projektum fókuszpontjában az itt élő fiatalok toleranciaszellemének növelése áll, a gyerekek multikulturális napja ismétlődő rendezvénnyé vált