2024. március 28., csütörtök

Pluszprémium a minőségi tejnek

Topolya községben mintagazdaságokba látogatott a mezőgazdasági miniszter

Az elmúlt napokban Topolya község falvainak mintagazdaságaiba látogatott Branislav Nedimović mezőgazdasági, erdészeti és vízgazdálkodási miniszter. Egy héttel ezelőtt Pacséron, Tomislavcin, tegnap pedig Bácskossuthfalván, Bajsán, Njegoševón és Zentagunarason járt.

Nedimović miniszter Saša Srdić, a községi képviselő-testület elnöke és Dragan Tankosić, Topolya Község Mezőgazdasági Szakszolgálatának igazgatójának kíséretében a Vojcsena-farmon (Kazinczy Paszterkó DIana felvétele)

Nedimović miniszter Saša Srdić, a községi képviselő-testület elnöke és Dragan Tankosić, Topolya Község Mezőgazdasági Szakszolgálatának igazgatójának kíséretében a Vojcsena-farmon (Kazinczy Paszterkó DIana felvétele)

A minisztert a Njegoševo melletti tanyavilágban a nagybani tejtermeléssel foglalkozó Vojcsena család vendégelte meg. Nedimović a környék állattenyésztőinek körében elmondta,hogy jövő ilyenkorra a most meglevő 25 ezer dináros fejőstehenek után járó támogatás mellett a legminőségesebb tej prémiuma 12 dinár lesz a jelenlegi 7 helyett, a rossz minőségű viszont csupán 4 dinárt kap majd literenként.

– Az a célom ezzel a körúttal, hogy leüljek tárgyalni a termelőkkel, meghallgassam a véleményüket, tapasztalataikat, és hogy elújságoljam, Törökország megkezdte a szerbiai szarvasmarhahús felvásárlását, illetve az egyiptomi és az iráni piacot is célba vettük. A hús értéke a nemzetközi piacon sajnos stagnál, emelkedést nem várhatunk, de kereslet van rá. Vágómarhára 15 ezer dinár az állami támogatás, és ami még jó hír, hogy ezután a szarvasmarha-tenyésztők 10 évre bérelhetik majd ki az állami termőföldeket, jövőre pedig egy használt traktorok vásárlására is vonatkozó pályázatot is megindítunk – nyilatkozta a miniszter, majd a szarvasmarha-tenyésztők kérdéseire válaszolva elmondta, hogy a napokban várhatják az állatok után járó állami támogatás kifizetését.

Fotó: Kazinczy Paszterkó Diana

Fotó: Kazinczy Paszterkó Diana

Dragan Tankosićtól, Topolya Község Mezőgazdasági Szakszolgálata igazgatójától megtudtuk, hogy a községben 8 év alatt a felére esett a fejőstehenek száma, jelenleg 4,5 ezer állatot jegyeznek hivatalosan. Ennek többféle oka is van: egyrészt 20 tehénnél kisebb állományt nem kifizetődő fenntartani, emellett sok termelő kiöregedett, a fiatalok közül pedig többen felhagytak a tevékenységgel, mások elvándoroltak.

A Vojčena család példája viszont kiemelkedik, a kezdetektől ráéreztek a törzskönyvezett, minőségi anyaállomány, a takarmányozás összetételének fontosságára. Topolya mellett, Njegoševo határában modern és korszerűen felszerelt tanyán gazdálkodnak. A gazdaság egyik oszlopos tagja, Kornél elárulta, hogy a szálláson folyó tevékenységet még a nagyapja kezdte el a 80-as évek elején, a 90-es években vettek nagyobb lendületet a tejtermelés terén, 1996 óta saját tejhűtővel működnek. A gazdaság a Vojcsena család, valamint a bedolgozó munkások megélhetését biztosítja.

– Kizárólag holstein-fríz fejősteheneket tartunk, már évek óta folyamatosan ellenőrzött, tiszta genetikával. Jelenleg 200 fejőstehénből 160-at fejünk. Néhány évvel ezelőttig a szabadkai Mlekarának adtuk át a a tejet, amióta viszont egybeolvadt az Imlekkel, azóta nekik szállítjuk a napi több mint 5000 liter tejet. Éves átlagban 2 millió liter tejet értékesítünk, jelenleg 38 dináros áron, ehhez jön az áfa, és a 7 dináros állami támogatás, ezzel 48 dináros literenkénti árat kapunk. A tehenek nagy mennyiségű takarmányát mi biztosítjuk a szántóföldekről, ez alól csak a szója a kivétel, ez utóbbit vásároljuk – mondta Vojcsena Kornél.