2024. április 20., szombat

Ösztöndíj a fémmegmunkálói szakma tanulóinak

A temerini önkormányzat a község területén lévő iskolaépületek és óvodák felújítására tett erőfeszítésein túl a tanulókra is figyelmet fordított, és pénzbeli segítséget nyújtott nekik. 2014 óta az önkormányzat pénzügyi ösztönzést nyújt a Lukijan Mušicki Középiskola tanulóinak. Az autószerelői, hegesztői és a gépi fémmegmunkálói szakra jelentkezők havi 5000 dináros ösztöndíjat kapnak, ezt az összeget a tanév idején folyósítják.

Az ösztöndíjszerződések aláírása (Góbor Béla felvétele)

Az ösztöndíjszerződések aláírása (Góbor Béla felvétele)

Az ösztöndíjszerződéseket tegnap kötötték meg a községháza nagytermében. Miro Rodić, a községi tanács gazdasági és mezőgazdasági reszortjának felelőse közölte, hogy az önkormányzat néhány évvel ezelőtt felmérte a község gazdaságának, különösen a gépészeti és fémipari ágazatának szakemberszükségletét. Ebből adódóan született meg a döntés a helyi középiskolába iratkozó és fémipari szakmákat tanuló diákok ösztöndíjazásáról. Annál is inkább, mert a községben lévő vállalatok munkát tudnak adni a fémipari szakmát tanulónak. Ebből kifolyólag várhatóan csökkeni fog a kivándorló fiatalok száma, másrészt keresetükkel szüleiket is tehermentesíthetik. Kifejezetten jó az iskola és a fémipari vállalatok közötti együttműködés, a tanulók gyakorlati órákra járnak, és elsajátíthatják jövőbeli munkahelyük elvárásait. A legjobbakat ezenkívül a munkáltatók különjutalomban is részesítik.

A megjelenteket, elsősorban a tanulók szüleit, akikkel az ösztöndíjazásról szóló szerződéseket megkötötték, üdvözölte Pásztor Róbert, a községi képviselő-testület elnöke és bejelentette, hogy a következő testületi ülésen meghozzák a döntést arról, hogy az ösztöndíj folyósítását kiterjesszék a helyi középiskola második és harmadik osztályos tanulóira is, vagyis a mostani ösztöndíjasok községi támogatást kapnak majd egész iskoláztatásuk idejére. Ezzel tovább ösztönzik a szakmát választókat, felkeltik érdeklődésüket. Tegnap 25 ösztöndíjszerződést kötöttek a szülőkkel.