2024. április 25., csütörtök

Minden ami akció

Egyelőre nincs karácsonyi hangulat a bolhapiacon

A közelmúltban az érdeklődés középpontjába került a szabadkai bolhapiac, azaz hivatalos nevén az ócskapiac, és az ott történt késeléses eset sokáig uralta a közbeszédet, mára azonban úgy tűnik, az ügy elavult, és a területen nyugodt légkör uralkodik. A napokban kilátogattunk a piacra, hogy megnézzük, változott-e valami az elmúlt időszakban, illetve hogy megtudjuk, milyen a kínálat.

Közeledik a tél, és vele együtt a téliruha-kínálat is bővül (Fotó: Benedek Miklós)

Közeledik a tél, és vele együtt a téliruha-kínálat is bővül (Fotó: Benedek Miklós)

Ottjártunkkor megfigyelhettük, hogy a vásárlók jelentős hányada Magyarországról érkezik, és az árakat régi jó szokásukhoz híven sok helyen mind dinárban, mind pedig forintban feltüntetik az árusok. Mint azt az egyik ruhaneműt árusító asztal dolgozója elmondta, a magyarországi vásárlóknak köszönhetik, hogy még működni tudnak, hisz a szabadkai és környékbeli vásárlók egyre ritkábban keresik fel a bolhapiacot. A kínálat továbbra is színesnek mondható, és a magyarországi vásárlók elsősorban a mindenféle márkajelzésekkel ellátott ruhaneműk után érdeklődnek, hiszen az eredeti áruk megvásárlása az országhatár túloldalán sokkal többe kerülne. Ugyanakkor a magyarországi élelmiszereket árusító csarnokot is rendszeresen látogatják a határ túloldaláról érkező vevők. Vásárlás közben azonban a legtöbb helyen úgy tűnik, jobban megéri dinárral fizetni, mivel ha a két valuta közötti árfolyamot vesszük figyelembe, láthatjuk, hogy bizony forintban némileg többet kell fizetnünk egy-egy árucikkért.

Dinárban vagy forintban? – döntse el a vevő (Fotó: Benedek Miklós)

Dinárban vagy forintban? – döntse el a vevő (Fotó: Benedek Miklós)

Ami a csarnokokat járva szembetűnik, az az, hogy mindenütt akcióra hívják fel a látogatók figyelmét. Akciós a nyári ruhanemű, de ugyanígy akciós áron kaphatóak a télikabátok, a szabadidőruhák, pulóverek, zoknik, és egyéb árucikkek. Hogy ezen akciós árak milyen mértékben és mihez képest számítanak kedvezőnek, azt mindenki döntse el maga, az azonban tény, hogy olykor-olykor felszalad az ember szemöldöke, amint meghallja az árat, ami időnként alacsonyabb az elvártnál. Az árusok elmondása szerint az árak az elmúlt időszakban nem változtak, és előreláthatóan a közeljövőben sem várható drágulás.

A városban az üzletek kirakatait és kínálatait figyelve az is szembetűnhet, hogy bizony megkezdődött a karácsonyi ünnepekre való felkészülés, és egyes üzletek már most karácsonyi hangulatot árasztanak. Ezzel szemben a bolhapiacon egyelőre várat magára a karácsonyi dömping, csupán egy-két helyen találkozhattunk Luca-napi búzasünökkel, valamint egyéb alakú kreálmányokkal, illetve csak néhány műfenyő jelzi azt, hogy közeledik a karácsony.