2024. április 20., szombat

Kis lépés a romák helyzetének javításában

Járda épül a csantavéri Haladás telepen

A romák helyzetének javítása érdekében Szabadka Város egy akciótervet dolgozott ki. Csantavér két, elsősorban romák lakta részében, a Haladás és a Halász telepen megközelítően 250 roma él, akik lakhatási körülményeinek javítása szintén szerepel az említett akciótervben, emellett a program részeként az itt élőket is szeretnék bekapcsolni a település gazdasági és kulturális életébe.

(Fotó: Gergely Árpád)

Ilija Đukanović (Fotó: Gergely Árpád)

A lakhatási körülmények javításának első lépéseként a Haladás településen 470 méter hosszú gyalogjárdát építenek ki, amely a terület aszfaltozott úttal nem rendelkező két utcáját köti össze. A járda építési munkálatai a vége felé közelednek. Szerdán a helyszínre látogatott Ilija Đukanović, a Szabadkai Városi Tanács egészségüggyel és szociális kérdésekkel megbízott tagja, valamint Stevan Nikolić, a közigazgatási hivatal roma kérdésekkel megbízott koordinátora.

Újságírói kérdésre Ilija Đukanović elmondta, hogy a beruházás két forrásból valósult meg.

(Fotó: Gergely Árpád)

Az elsősorban romák lakta településrészen csaknem fél kilométer járdát építenek (Fotó: Gergely Árpád)

– A Tartományi Szociálpolitikai, Demográfiai és Nemi Egyenjogúsági Titkárság pályázatán 400 000 dinárt nyertünk a járda kiépítésére, míg a beruházás összegének nagyobbik részét, 1,6 millió dinárt Szabadka Város költségvetéséből különítettük el. Ezzel a beruházással kezdjük meg a romák lakhatási feltételei javítására vonatkozó akciótervet, amelyet 2017-ben hoztunk meg, és a benne szereplő aktivitásokat 2021-ig kell megvalósítani. A Haladás telep nehezen közelíthető meg, és az ott való közlekedés úgyszintén, különösen télen és ősszel, csapadékos időjárás esetén. Ez csak egy kis lépés a roma közösség helyzetének javításában, és törekedni fogunk arra, hogy a jövő évi költségvetésben további pénzeszközöket különítsünk el a megkezdett munka folytatására – mondta Ilija Đukanović, akitől azt is megtudtuk, hogy a most folyó munkálatok kivitelezője a szabadkai Terax niskogradnja Kft.

(Fotó: Gergely Árpád)

Stevan Nikolić (Fotó: Gergely Árpád)

Stevan Nikolić az akcióterv egyéb aktivitásait ismertette a médiának:

(Fotó: Gergely Árpád)

(Fotó: Gergely Árpád)

– Az elmúlt időszakban a Roma Edukációs Központ civil szervezettel karöltve hatvanegy taneszközöket tartalmazó iskolatáskát osztottunk ki roma gyerekek között, ami egy jelentős lépésnek tekinthető a jövő szempontjából. Tudni kell, hogy az itt élő romák helyzetét nem lehet egyik napról a másikra megváltoztatni, és ehhez a változáshoz nagy szükség van pénzre, emberekre, valamint politikai akaratra. Jelenleg mindez megvan. Emellett Szabadka bekapcsolódott az Európai Unió által támogatott Romacted programba, aminek köszönhetően további aktivitásokat valósíthatunk meg. Például Csantavéren a Halász településen nagytakarítást szervezünk, amibe a roma fiatalokat is bekapcsoljuk, amivel azt szeretnénk bemutatni, hogy ők is aktív tagjai a közösségnek, és hogy nekik is helyük van a település közéletében – fogalmazott Stevan Nikolić.

A Haladás település lakói nevében Sípos Julianna nyilatkozott a médiának.

Sípos Julianna (Fotó: Gergely Árpád)

Sípos Julianna (Fotó: Gergely Árpád)

– A járdának elsősorban a kisgyermekek veszik hasznát, mivel eddig esős időben a sárban kellett járniuk. Amennyiben az itt lakók megkapják a kellő segítséget, ők is ki tudják venni a részüket a terület szépítéséből. Szeretném, ha minden ház előtt virágoskertet alakítanánk ki, és ebben én is segíteni szeretnék – mondta Sípos Julianna.