2024. április 24., szerda
SAKK – KLUBCSAPAT-EB

Padovai győzelem, két magyarral

November 10–16. között Ulcinj volt a házigazdája a klubcsapatok férfi és női Európa-bajnokságának. A férfimezőnyben 66 csapat között a soraiban két magyarral is felálló padovai Obbietivo Rosarcimento mind a hét meccsét megnyerve megérdemelten lett Európa legjobb klubcsapata 2019-ben. Mindkét magyar játékos nagyszerű formában játszott, veretlenül végigjátszották a tornát. Rapport Richárd öt partiból az első táblán 3,5, míg Lékó Péter a harmadik táblán 4 pontot szerzett csapatának hat partiból. Az idei szerbiai bajnok rumai Sloven remekül helytállt, 10 meccsponttal (öt győzelem és két vereség) a 13. helyen végzett.

A végeredmény: Obbietivo Risarcimento 14, AVE Novy Bor 12, Mednyi Vsadnik 11, Alkaloid, Moscow Chess Team, Valerenga, Molodezka, Vugar Gashimov, Koge, Primorsky District, Beer Sheva, SK Joly Lysa nad Laben és Sloven 10 pont stb.

A mindössze 14 csapatot számláló női mezőny győztese a grúziai Nona együttese lett 11 ponttal. A Szerbiát képviselő Jelica PEP 6 meccsponttal a 10. helyen végzett.

I. VAJDASÁGI NŐI LIGA

A Sirmium az új I. ligás

November 14–17. között Novi Banovciban 10 csapat részvételével rendezték meg a női II. liga vajdasági csoportjának küzdelmeit. A mitrovicai Sirmium csapata (Antova Gabriela, Maja Milanović, Hana Denić) mind az öt meccset megnyerte, és jövőre az I. ligában szerepelhet. A helybeli Omladinac (Katarina Nestorović, Jasmina Milivojević, Iva Uzelac, Zelenaya-Azarić Galina) második lett 12 ponttal, csak a bajnoktól kapott ki a csapat 2:1-re. A 3–4. helyen két csapat osztozott 9-9 ponttal, a Dunav első csapata (Marija Stanković, Jasna Šakotić, Ana Šakotić) több táblapontnak köszönhetően végzett kedvezőbb helyen, a Zenta (Mila Šoklovački, Marija Šoklovački, Valentina Pavlović, Nevena Horvat) csapatának a negyedik pozíció jutott.

A végeredmény: Sirmium 15, Omladinac 12, Dunav I. és Zenta 9, Bácska és Dunav II. 7, Polet és Svetozar Gligorić 6, Spartacus 3, Mladost 0 pont.