2024. április 25., csütörtök

Washington hagyjon fel az ellenséges politikával

Az Egyesült Államoknak fel kell hagynia az Észak-Koreával szembeni "ellenséges politikájával", ha azt akarja, hogy újrainduljanak a tárgyalások a nukleáris leszerelésről a két ország között - közölte szerdán egy észak-koreai tisztségviselő a Yonhap dél-koreai hírügynökség jelentése szerint.

Csö Szon Hui észak-koreai külügyminiszter-helyettes Moszkvában orosz tisztségviselőkkel tartott találkozóját követően újságíróknak azt mondta: "lehetetlen", hogy újabb csúcstalálkozó legyen Kim Dzsong Un észak-koreai vezető és Donald Trump amerikai elnök között addig, amíg ez utóbbi fenntartja az Észak-Koreával szembeni jelenlegi álláspontját.

Csö a kérdésre, hogy mit kell tennie Washingtonnak a tárgyalások újraindításához, azt válaszolta: az amerikaiak "nagyon jól tudják azt". "Az Egyesült Államoknak meg kell szüntetnie minden olyan intézkedést, amely által ellenségként kezel minket, és tájékoztatnia kell minket egy ilyen stratégiai döntésről" - fogalmazott.

Az amerikai elnök és az észak-koreai vezető tavaly júniusban Szingapúrban találkozott először, ahol megállapodtak a Koreai-félsziget teljes nukleáris leszereléséről, de nem jelölték ki annak idejét és módját.

Phenjan és Washington között az év elején rekedtek meg a tárgyalások Észak-Korea nukleáris programjáról és az ázsiai országot sújtó gazdasági szankciókról. Trump és Kim második csúcstalálkozója idén februárban eredménytelenül ért véget a vietnami fővárosban, Hanoiban. Ezen az amerikai fél követelte Phenjantól, hogy teljes mértékben számolja fel nukleáris arzenálját és ballisztikus rakétaprogramját, míg a kommunista ország a büntetőintézkedések enyhítését követelte ennek előfeltételeként. Trump és Kim harmadik, panmindzsoni csúcstalálkozóján ugyan megegyezett a tárgyalások újrakezdéséről, de azóta sem került sor hivatalos találkozóra a két ország tisztségviselői között.

Október 5-én amerikai és észak-koreai képviselők találkoztak munkamegbeszélésre a svéd fővárosban, de a tárgyalások eredménytelenül zárultak. Kim Mjong Gil észak-koreai főtárgyaló a tárgyalások összeomlásáról számolt be, és azt javasolta az amerikai félnek, hogy gondolja át jobban álláspontját. Az amerikai külügyminisztériumnál nem értettek egyet Kim Mjong Gil értékelésével, és a találkozót konstruktívnak nevezték.

Az amerikai külügyminiszter-helyettesnek jelölt Stephen Biegun, az Egyesült Államok észak-koreai különmegbízottja a szenátus külügyi bizottságához benyújtott beszámolójában úgy fogalmazott: bár nincs konkrét bizonyíték arra, hogy Észak-Korea olyan döntést hozott, amely szerint feladja nukleáris fegyvereit, meggyőződése szerint elképzelhető, hogy Phenjan hozhat ilyen döntést a jövőben. A Reuters hírügynökség megjegyzi: Biegun irányította az Észak-Korea nukleáris leszerelését célzó amerikai erőfeszítéseket a múlt augusztus óta, eddig kevés sikerrel.