2024. április 20., szombat

Fejlesztési, és nem választási költségvetés

A köztársasági képviselőház megkezdte a jövő évi büdzsévitáját

A 2020. évi költségvetés javaslata nem az előttünk álló választásokra alapoz, hanem a fejlesztést szolgálja – emelte ki Ana Brnabić kormányfő, miután ma ismertette a köztársasági képviselőházban a jövő évi költségvetés javaslatát. Hozzátette, a büdzsé kidolgozásánál a polgárok életszínvonalának emelését és a gazdasági növekedést tartották szem előtt. Így számos intézkedésre lehet a következő évben számítani (több közberuházásra, a fizetések adóterheinek csökkentésére), amelyek a gazdaság fejlesztését célozzák, a közszférában dolgozók átlag 8 százalékos fizetésemelésre, a nyugdíjasok pedig 5,4 százalékos nyugdíjnövelésre számíthatnak.

Fotó: Beta

Fotó: Beta

Brnabić elmondta, hogy a jövő évi állami költségvetést 1.314 milliárd dinárra tervezik, de már most a GDP 0,5 százalékának értékével, vagyis mintegy 30 milliárd dinár hiánnyal számolnak. Továbbá jövőre a GDP 4 százalékos növekedésére számítanak, és a célinfláció 2 százalék körül alakul majd.

Brnabić ismertetve a költségvetést kitért arra is, hogy továbbra is fejlesztik az egészségügyet,  korszerűsítik az oktatást (az iskolák internetes hálózatának bevezetésére, valamint a digitális tankönyvek bevezetésére megközelítőleg 4 milliárd dinárt terveznek), nagyobb beruházást irányoztak elő a művelődés, a sport és a népesedési politika támogatására. Nagyberuházásokra 2020-ban 260 milliárd dinárt fordítanak.

A kormányfő elmondta azt is, hogy folytatódnak a közúti infrastruktúra-fejlesztések a 10-es közúti folyosó, illetve a 11-es közúti folyosó nagy részének befejezése után is. A Morava korridorral egy új beruházási ciklus kezdődik, jelentős összegeket irányoztak elő a Fruška gora-i korridor, akárcsak a Bosznia-Hercegovina, valamint a boszniai Szerb Köztársaság irányába vezető autóutak megépítésére is. Emellett a vasutak fejlesztésére is hangsúlyt fektet a jövő évi költségvetés, hiszen mint arra a kormányfő rámutatott, az utak és a vasút összeköti a városokat és a községeket Szerbián belül és a régióban is. Így nemcsak az utasszállítás válik zökkenőmentesebbé, hanem az áruszállítás is gyorsabb és lesz.

Ana Brnabić és Siniša Mali ismertette a jövő évi költségvetés tartalmát (Fotó: Beta)

Ana Brnabić és Siniša Mali ismertette a jövő évi költségvetés tartalmát (Fotó: Beta)

Három százalékkal több pénzt, összesen mintegy 65 milliárd dinárt terveztek családtámogatásokra, valamint a gyermekvállalást ösztönző projektumokra. Az eddiginél 650 millió dinárral több pénzzel támogatják majd a népesedést érintő projektumokat is.

Pék Zoltán, a Vajdasági Magyar Szövetség parlamenti képviselője felszólalásában kiemelte, pártja támogatni fogja a jövő évi költségvetésről szóló törvényt, majd részletezve kiemelte azokat a beruházásokat, amelyek Vajdaságot érintik. A szerb–magyar gyorsvasút projektumra a jövő évben 15 milliárd dinárt irányoztak elő, 2021-ben további 23 milliárd dinárt, 2022-ben pedig 31 milliárd dinárt költ az állam. Mint emlékeztetett, erre a projektumra 2019-ben 9 milliárd dinár volt a keret. Pék pozitívnak ítélte meg, hogy az állami vasúti infrastruktúra-fejlesztés 2021-ig tartó tervében helyet kapott a Szabadka–Szeged–Baja vasút, a Belgrád–Budapest gyorsvasút és a Szabadka–Pancsova vasútvonal felújítása. A jövő évi költségvetés a Szabadka–Szeged vasútvonal felújítására 1 millió dinárt irányoz elő, azzal, hogy a beruházás folytatódik 2021-ben is 902 millió dináros, 2022-ben pedig további 178 millió dináros kerettel.

– Vajdaságban 129 kilométer regionális vasútvonalat újítottunk fel az elmúlt másfél évben, és további 67 kilométer vasút felújítása van folyamatban. Az év végéig még 15,5 kilométert újítanak fel – hangsúlyozta Pék Zoltán, majd hozzátette, ezeknek a munkálatoknak az értéke 92 millió euró.

Pék érdemesnek tartotta megemlíteni, hogy a VMSZ számára külön fontos, hogy az állami költségvetésben két nagy szabadkai beruházás is folytatása is helyet kapott. A 10-es közúti folyosó Y-ága a tervek szerint az év végéig kiépül, de jövőre további 500 millió dinárt különítenek el az állami költségvetésből két felüljáró (az egyik a Pacséri úton, a másik pedig a kelebiai Mélykúti úton) megépítésére.

A szabadkai Népszínház építésének folytatására 2020-ban 400 millió dinárt folyósítanak, amivel egy funkcionális egészet fejeznek majd be, és a színtársulatok használatba is vehetik majd az épületet.

Szabadka fejlesztését érinti a palicsi vízi élménypark megépítése is, amely révén 10 millió dinárral fejlesztik Szabadka idegenforgalmát.

– Fontos ugyanakkor az Újvidék–Ruma gyorsforgalmi út, ami 200 millió dinárba kerül, a nagykikindai ivóvíztisztító létesítmény, amelyre 60 millió dinárt fordítottak, csakúgy mint Törökbecsénél a hajók Tiszán történő áthaladását támogató gátak megépítése, amibe 60 millió dinárt fektetnek. A horgosi határátkelő építési munkálataira is külön összeget irányoz elő a költségvetés, és megépül a Belgrád–Nagybecskerek autóút is – sorolta fel Pék.

Az állami költségvetés a mezőgazdaságra 52 milliárd dinárt fordít majd a következő évben, ebből 4,5 milliárdot az illetékes tárca a támogatásokra költ.