2024. április 20., szombat

A szegénység csapdájában

Az ország gyerekeinek több mint harmadát fenyegeti a nincstelenség

Ahogyan világszerte, úgy Szerbiában is ma esett a legtöbb szó a gyerekek helyzetéről a nemzetközi gyermeknap alkalmából. Az ENSZ Közgyűlése még 1954-ben jelölte ki november 20-át gyermeknapnak, az országok arra kötelezték magukat, hogy megvédik és előbbreviszik a gyerekek jogait, felhívják a társadalom figyelmét azokra a gondokra, amelyekkel a gyerekeknek nap mint nap szembe kell nézniük.

A szerbiai adatok elmarasztalóak, a gyerekek 28,8 százalékát szegénység fenyegeti, 7,8 százalékuk pedig már szegénységben él – hangzott el a témával kapcsolatos belgrádi tanácskozáson. Sajnos növekszik a gyerekek közötti erőszak is, ötven százalékuk ki van téve a gyűlöletbeszéd veszélyeinek, további 45 százalékukat a médián keresztül megjelenő erőszak fenyegeti, amit később maguk is elsajátíthatnak – hívta fel a figyelmet az aggasztó adatokra Regina De Dominicis, az UNICEF szerbiai vezetője.

Mint elhangzott, a szerbiai gyermekek fele nem jár iskoláskor előtti intézménybe, ugyanakkor az európai államokban a gyerekek 90 százalékának lehetősége van erre is. A szegénységben élő családokban a gyerekeknek csak a 9 százaléka, a roma településnegyedekben élő családok gyerekeinek pedig mindössze a 6 százaléka indul el valamelyik iskoláskor előtti intézménybe az UNICEF adatai szerint. Dominicis azt mondta, azért van szükség ezeknek az adatoknak a folyamatos közlésére, hogy felszólítsák a kormányt, a szülőket, az oktatási intézmények dolgozóit is arra, hogy tegyenek valamit a változások érdekében.

Slavica Đukić Dejanović népesedéspolitikai kérdésekkel foglalkozó tárca nélküli miniszter közölte, hogy Szerbia továbbra is határozott harcot folytat a gyermekeket érintő szegénység felszámolásáért. Mint mondta, 612 újszülöttel többet jegyeztek az országban, mint tavaly, miközben a régió más országaiban állandó a csökkenés, s ezt jó hírként kell kezelnünk. A roma negyedekben a legrosszabbak a megélhetési körülmények, fejtette ki, mert a gyerekek 38 százalékának nem áll rendelkezésére ivóvíz, s 60 százalékának szennyvízhálózat sem. Az adatok javultak némileg az elmúlt évtizedben, de nagy lépésekre van még szükség – értékelte.