2024. április 25., csütörtök

Nehezebb lesz a németországi munkavállalás

Módosítja a bevándorlási törvényt a Bundestag – Az új szabályok a nyugat-balkáni országokra is érvényesek lesznek

Miközben korábban arról szóltak a hírek, hogy jövőre még könnyebb lesz Németországban elhelyezkednie annak, aki nem Szerbiában látja a megélhetését, Martin Knapp, a Német–Szerb Gazdasági Kamara elnöke ezzel homlokegyenest ellentétben álló kijelentést tett ma, amikor közölte: 2020. március 1-jétől nehezítik a Németországban való munkavállalást a nyugat-balkáni polgárok számára. A kamara vezetője arról számolt be, hogy szigorú követelményként vezetik be a német nyelv ismeretét, és felső korhatárt is megszabnak – nem ismertette azonban, hogy hány éves korig lehet majd élni a kínálkozó lehetőségekkel. Knapp a sajtótájékoztatón úgy fogalmazott, hogy Szerbia és a többi nyugat-balkáni állam lakosainak jóval nehezebb lesz a munkavállalás, mert eltörlik azokat a kiváltságokat, amelyek esetükben eddig érvényesek voltak, s ugyanolyan szabályok vonatkoznak majd rájuk is, mint a távolabbi országokból érkezőkre. A két legfontosabb változás egyikeként említette a nyelvtudás ellenőrzését, ami korábban nem számított feltételnek.

A szerb és a német gazdaság együttműködéséről szerveznek konferenciát november 22-én Belgrádban, s Knapp közölte, azon még több részlet derül majd ki a Bundestag által módosított emigrációs törvénnyel kapcsolatban. A konferencia egyébként a beruházásokkal, a mobilitással és a forgalmazók együttműködésével foglalkozik majd, de természetesen érinti a szóban forgó kérdést is.

– Az a legfontosabb, hogy a polgárok mielőbb pontos és teljes körű információkat kapjanak, megtudják, mi az, ami változik, milyenek lesznek az új procedúrák, adminisztrációs elvárások. Németország egységes szabályrendszert alkalmaz majd a világ országai számára, s ez vonatkozik a Nyugat-Balkán térségére is. Pénteken alkalmunk lesz arra, hogy elemezzük a már megkezdett közös projektumok előrehaladását, a szerbiai német befektetések eddigi eredményeit, de azt is, hogyan találhatnának a nyugat-balkáni térségben megbízható forgalmazókat a német cégek saját termékeiknek. Ugyanakkor megvitatjuk azokat az előírásokat is, amelyek az emigráció témakörét illetik – jelentette ki a kamara vezetője.

A Szerbiai Gazdasági Kamara stratégiai elemzésekkel, szolgáltatásokkal megbízott igazgatója kiemelte, hogy a „Serbian Visions” konferencia egyik kiemelkedő ismérve éppen a témák sokszínűsége lesz, az a cél, hogy új összeköttetések jöjjenek létre a hazai és német cégek között, tovább javuljon az üzleti légkör. Mihailo Vesović közölte, hogy a szerb kamara elsősorban a tanúsítványok kiadásának, a befektetések támogatásának, a digitális szolgáltatások alkalmazásának szentel majd nagy figyelmet a pénteki tanácskozáson.