2024. március 28., csütörtök

Fellélegezhetnek a zomboriak

Januárban leáll a döghamvasztó

Évtizedek után végre megszűnik a döghamvasztóból (Proteinka) kiáramló bűz, ami miatt az Újszelencse lakótelepen olykor nem lehet ablakot nyitni, mosott ruhát szárítani és a szabadban rekreálni.

Zombori és környékbeli látogatásakor Branislav Nedimović mezőgazdasági miniszter ugyanis bejelentette, hogy 2020. január 15-ével megszűnik a tetemfeldolgozás a Proteinkában.

Nehezen viselték el a bűzt a zomboriak (Fekete J. József felvétele)

Nehezen viselték el a bűzt a zomboriak (Fekete J. József felvétele)

– Nem lesz többé döghamvasztó Zomborban, a jószágtetemek feldolgozását és megsemmisítését egy egységes intézmény végzi majd Inđiján, az Energozelena létesítményben. A létesítmény tehát logisztikai feladatot lát majd el, begyűjti az állati eredetű hulladékot és átszállítja Inđijára, Zomborban sem feldolgozás, sem megsemmisítés nem folyik majd a továbbiakban – jelentette ki a miniszter.

Kétnapos látogatása során Nedimović mezőgazdasági termelőknél vendégeskedett Regőcén, Őrszálláson, Nemesmiliticsen, Csonoplyán, Bácsgyulafalván és Gradinán. Dušanka Golubović fontosnak értékelte a látogatást, mert a miniszter meggyőződhetett, mekkora a város teljesítőképessége a földművelés terén, valamint kiemelte, hogy erre a potenciálra építhetne a feldolgozóipar. A miniszter a borászatokban is ellátogatott, ott mondta el, hogy ha bárki borászatra adja a fejét, a különböző pályázatokon elnyerheti a szükséges pénz felét.

– Szó szerint bármi is eszükbe jut a szőlészet és a borászat kapcsán, a beruházáshoz szükséges eszközök felét biztosan megkapják, és ez vonatkozik a többi mezőgazdasági ágazatra is, csak mindenütt pályázni kell. Zomborban tavaly 6800 gazdaság pályázott és nyert csaknem 6 millió eurót a költségvetésből – emlékeztetett Nedimović.