2024. március 29., péntek

Az érték- és a hagyományteremtés jegyében

Megtartották az idei Fábri Géza Biológiaversenyt és Máriás Vilmos Kémiaversenyt

Nagy érdeklődés mellett tartották meg a hétvégén a Zentai Gimnáziumban a második alkalommal életre hívott Fábri Géza Biológiaversenyt és Máriás Vilmos Kémiaversenyt. A többfordulós megmérettetés legeredményesebb versenyzői az érmek és az oklevelek mellett értékes jutalmakban is részesültek.

A Fábri Géza Biológiaverseny díjazottjainak egy csoportja (Gergely József felvétele)

A Fábri Géza Biológiaverseny díjazottjainak egy csoportja (Gergely József felvétele)

A rendezvény kezdetén Ujházi Éva, a Zentai Gimnázium igazgatónője köszöntötte az egybegyűlteket, akik között jelen volt Czegledi Rudolf, Zenta község polgármestere, Perpauer Attila, a Magyar Nemzeti Tanács tagja, a zentai községi tanács oktatással és művelődéssel megbízott tagja, Rózsa Endre, Zenta községi tanfelügyelője, valamint a verseny két fővédnöke, dr. Bálint Béla akadémikus és dr. Fábri Mikós szívsebész is.

– A Zentai Gimnáziumnak abban a megtiszteltetésben van része, hogy immár másodszor szervezheti meg a két egykori kiváló, új utakon új igazságokat kereső lelkes tanára, Fábri Géza és Máriás Vilmos emlékére a róluk elnevezett tanulmányi versenyeket. Külön öröm számunkra, hogy a diákok igen tömegesen jelentkeztek a versenyekre, hiszen ez a tény a folytatásukra ösztönöz bennünket. A biológiaversenyre 48 tanuló nevezett be, az Óbecsei Gimnáziumból 15, a törökkanizsai Dositej Obradović Gimnázium és Szakiskolából 8, a zentai Bolyai Tehetséggondozó Gimnáziumból 10, a zentai Egészségügyi Középiskolából 4, a Zentai Gimnáziumból pedig 11. A kémiaversenyen ezúttal elsősorban a zentai középiskolák képviseltetik magukat, a zentai Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium, a zentai Egészségügyi Középiskola és a Zentai Gimnázium összesen 40 tanulója méri össze tudását – emelte ki Ujházi Éva.

Czegledi Rudolf, Zenta község polgármestere beszédében kiemelte, a tanulmányi versenyek meghatározó szerepet játszanak a fiatalok életében, és bár természetesen az eredmény is számít, hiszen a sikerélmény hatalmas ösztönző erő lehet az újabb célok kitűzéséhez és eléréséhez, ami talán még fontosabb, az az élmény, amellyel egy-egy ilyen rendezvényről hazatérnek a résztvevők.

A Máriás Vilmos Kémiaverseny legeredményesebb versenyző (Gergely József felvétele)

A Máriás Vilmos Kémiaverseny legeredményesebb versenyző (Gergely József felvétele)

– A Fábri Géza Biológiaverseny és a Máriás Vilmos Kémiaverseny nagy jelentőséggel bír számunkra, hiszen az elindítói érték- és hagyományteremtő rendezvénynek szánták ezeket a megmérettetéseket. A témák kiválasztásával olyan problémákra hívják fel a figyelmet, amelyek az eljövendő generációk életére is hatással lehetnek. Ilyen az idén a talaj, illetve a talaj szennyezése, valamint az élővilágának a megőrzése. Jó, ha ezek a kérdések felkeltik a középiskolások figyelmét, hiszen rajtuk, a jövő szakemberein is múlik, hogy ezek a folyamatok milyen irányba haladnak majd – fogalmazott Czegledi Rudolf.

A köszöntők és a Zentai Gimnázium tanulóinak alkalmi műsora után a résztvevőknek előbb az írásbeli forduló feladatait kellett megoldaniuk, majd a versenyek központi témájához kapcsolódó önálló kutatásaikat kellett bemutatniuk a neves szakemberekből álló zsűri tagjai előtt. A diákok teljesítményének értékelése után a Fábri Géza Biológiaversenyen az első és második osztályosok között az első helyezést a Todor Čobanov–Marko Nikočev kettős (Zentai Gimnázium), a másodikat a Biljana Krasić–Đurđina Kukolj páros (törökkanizsai Dositej Obradović Gimnázium és Szakiskola), a harmadikat pedig Horváth Ervin (Zentai Gimnázium) érdemelte ki. A zsűri különdíjjal jutalmazta a Bacsi Rebeka–Döme Kitti (zentai Egészségügyi Középiskola), a Filip Čonić–Tatjana Jančić (Dositej Obradović Gimnázium és Szakiskola), a Gonclik Erika–Koós Ágnes (Óbecsei Gimnázium), a Káplár Flóra–Lázár Lea (Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium) és a Nikola Zeković –Petar Živanov (Zentai Gimnázium) párost.

A harmadik és negyedik osztályosok mezőnyében a Natalija Bojić–Olivera Špirić kettős (Zentai Gimnázium) bizonyult a legjobbnak, a második helyet a Mina Milijašević–Vladan Vučević (Dositej Obradović Gimnázium és Szakiskola), a harmadikat pedig az Ali Amina–Király Réka duó (Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium) szerezte meg. A díjazottaknak Perpauer Attila, a zentai községi tanács oktatással és művelődéssel megbízott tagja, valamint Lálity Zsolt és dr. Menyhárt Ákos, a zsűri két tagja adták át a jutalmaikat.

A Máriás Vilmos Kémiaversenyen az első és második osztályosok között az Ágó Gergely–Nagy Daniella páros (Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium) érdemelte ki az első helyet, a másodikon az Oláh Bálint–Sinkovics Alex kettős (Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium), a harmadikon pedig a Bujdosó Márk–Csikós Gergely duó (Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium) végzett. A bírálóbizottság különdíjjal jutalmazta a Juhász Boglárka–Urbán Dorottya (Zentai Gimnázium), a Dajana Adžić–Dunja Krstović (Egészségügyi Középiskola) és az Ágó Gergely–Nagy Daniella (Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium) kettőst.

A harmadik és negyedik osztályosok mezőnyében a Kratok Gyula–Zabos Péter páros (Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium) diadalmaskodott, a Horváth István–Hugyik Kornél duó (Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium) végzett a második, a Klonka Áron–Koós Enikő kettős (Zentai Gimnázium) pedig a harmadik helyen. A zsűri mindhárom díjazott csapatnak odaítélt egy-egy különdíjat is. A legeredményesebb diákoknak Perpauer Attila, a zentai községi tanács oktatással és művelődéssel megbízott tagja, valamint Bicskei Erzsébet és dr. Papp Zsigmond, a zsűri két tagja adták át a díjaikat.

A Fábri Géza Biológiaverseny és a Máriás Vilmos Kémiaverseny Zenta község önkormányzata, az Európa Kollégium, a Thurzó Lajos Művelődési-Oktatási Központ, a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet, Zenta Község Idegenforgalmi Szervezete, a Zentai Történelmi Levéltár, valamint a TM-People International Kft. támogatásával valósult meg.