2024. április 20., szombat

A hagyományokért, a magyarságért

Nemzeti értékeink megőrzéséért az Európa Kollégiumban is

A hétvégén az Európa Kollégiumba látogatott a KÉRA (Kárpát-medencei Értékmentő Alapítvány) kuratóriumi tagja, Tarnai Tamás, aki háromnapos műhelymunka keretében hívta fel a résztvevő fiatalok figyelmét a magyar értékek megőrzésének jelentőségére. Mint ahogyan azt a neve is sugallja, a Kárpát-medencei Értékmentő Alapítvány a magyar hagyományok, a magyarság megőrzésével, illetve a magyarsághoz köthető, az arra jellemző értékek megőrzésével foglalkozik. Tarnai Tamással a KÉRA funkciójáról beszélgettünk.

– A műhelymunka kifejezés alatt tehát egy olyan hétvégét értünk, amelynek során több helyről, akár a Kárpát-medence térségéből, akár a Felvidékről, Erdélyből, vagy a Kis-Magyarországról érkező fiataljainkkal gondolatokat válthatunk, egy kicsit el tudunk beszélgetni az értékmentés témájáról. Alapítványunknak van egy Értékőrzők közösségének felépítésére vonatkozó projektuma, s ennek a kezdeményezésnek a bemutatását is elvégezzük.

– Mennyire érdekeltek az emberek ez iránt a téma iránt?

– Amikor három évvel ezelőtt kidolgoztuk az Őrzők Szövetsége programját, egy keretleírást is készítettünk, melyben összefoglaltuk, hogy miről is van szó pontosan, milyen feladatokat tartalmaz, milyen vállalásokat kell, lehet és érdemes tenni-elvégezni, nagyon tartottunk attól, hogy milyen fogadtatásban fog részesülni. Én a következőket mondhatom el: mi magunk is meglepődtünk, hogy mennyire nyitottak ebben az irányban a fiatalok és a középkorúak is. Az értékmentésben ugyanis nemcsak a fiataloknak van szerepe, hanem másoknak is, és mi szeretünk teljes spektrumban gondolkodni, egytől hetvenéves korig. A nyári táboraink szervezésekor mindig felhívjuk a táborozni vágyók figyelmét arra, hogy nem csupán egy adott korcsoportra fókuszálunk. Azt viszont nem tagadhatjuk, hogy a mostani, középiskolát végző, egyetemet kezdő, illetve egyetemre járó fiatalok lehetnek azok, akik – fogalmazzak úgy –a világban tapasztalható folyamatokat, trendeket meg tudják változtatni és még inkább előtérbe tudják helyezni a magyarság megőrzésének fontosságát.

– Miben merül ki a magyarság megőrzésének fogalma?

– Ez egy egészen összetett dolog, de ha tényleg nagyon egyszerűen szeretnék fogalmazni, akkor azt kell mondanom, az identitásunk, a nyelvünk megőrzése, a családon belüli továbbadása a feladatunk. Bonyolultabb megvilágításban: a hogyan csináljuk ezt kérdésre kell megkeresnünk a választ, ezért kell egy egész hétvége a műhelymunkához arra, hogy ezt megéreztessük a résztvevőkkel, mert bizony nagyon komoly elképzeléseink vannak. Például, hogyan kell egyén szintjén ilyesmire vállalkozni, hogyan kell közösséget építeni, milyen együttműködési formák léteznek a közösségen belül, és hogy melyik a fő céljuk az egészséges élelmiszerek előállításától kezdve a falusi lét megőrzésén keresztül a városi kultúra elmélyítéséig. Tehát, ez nem egyszerű téma és kimondhatjuk azt is, hogy majdnem a lehetetlenre vállalkozott ezzel ez a közösség. Észrevehető azonban, hogy folyamatosan tud bővülni és folyamatosan, egyre többen csatlakoznak hozzánk – mondta Tarnai Tamás, a KÉRA kuratóriumi tagja.

Az alapítványhoz a nyári táborokon, illetve a műhelymunkák során lehet csatlakozni, az alapítvány Facebook-oldalát is érdemes követni.