2024. április 23., kedd

Időben menjünk el tüdővizsgálatra!

Ingyenes vizsgálatokat végeztek az egyes számú szabadkai gyógyszertárban kedden délelőtt a Szabadkai Közkórház szervezésében. A hörgőszűkülettel járó megbetegedések világnapja alkalmából légzésfunkciókat vizsgáltak az érdeklődőkön.

Dr. Bojana Šakić Matković (Fotó: Gergely Árpád)

Dr. Bojana Šakić Matković (Fotó: Gergely Árpád)

Dr. Bojana Šakić Matković, a Szabadkai Közkórház tüdőgondozójának vezetője a média képviselőinek elmondta, hogy a világon jelenleg 329 millióan szenvednek hörgősorvadásos krónikus betegségben, Szerbiában pedig mintegy 600 000 embert kezelnek ezen betegség miatt.

(Fotó: Gergely Árpád)

(Fotó: Gergely Árpád)

– A krónikus obstruktív tüdőbetegség jelenleg az egyik legelterjedtebb betegség a világon. A légszennyezéstől, a dohányzástól, illetve a passzív dohányzástól alakulhat ki. A megbetegedettek száma minden évben gyarapszik. A betegség felismeréséhez a légzésfunkciókat mérik, azaz spirometriás vizsgálatot kell végezni. Ezzel tudjuk megvizsgálni a légutak átjárhatóságát. Nagyon fontos, hogy időben felismerjük a betegség kezdeti, azaz az első vagy második fázisát, mert akkor megfelelő terápiával és rendszeres ellenőrzéssel megakadályozhatjuk a kórt, és jelentősen javíthatunk az életminőségen. Sajnálatos, hogy a betegek csak a harmadik vagy a negyedik fázisban jönnek el szűrésre, amikor a kezelés csak az állapotfenntartást segítheti, mert már állandó károsodások alakultak ki. Ezek az elváltozások a mindennapi tevékenységek végzésében akadályozzák a beteget, már az is problémát jelenthet neki, hogy a fürdőszobáig, a konyháig vagy a boltig elsétáljon. Az ilyen megbetegedéseket általában nem diagnosztizáljuk gyermekeknél, ami azt jelenti, hogy idősebb korban alakulnak ki, körülbelül a 30–40 évesek körében jelennek meg. Legfőképpen azoknál, akik már fiatalabb korukban cigarettázni kezdtek – mondta a doktornő. A szakember a szabadkai adatokat is közölte a médiával. A Szabadkai Közkórház tüdőosztályán hörgőszűkülettel járó megbetegedések miatt a tavalyi év folyamán 200-an, míg idén január elsejétől mostanáig több mint 240-en fordultak segítségért.

A vizsgálathoz az érdeklődőknek nem volt szükséges betegkönyvet vagy beutalót vinniük magukkal. Jelica Crnković pont emiatt vett részt a vizsgálaton.

Jelica Crnković (Fotó: Gergely Árpád)

Jelica Crnković (Fotó: Gergely Árpád)

– A médiából értesültem a vizsgálatról. Ismerem ezt a betegséget, mert az egyik barátnőm is ebben szenvedett. Ez a betegség nagyon szörnyű és mindenkinek el kellene jönnie az ilyen vizsgálatokra. A dohányzók társaságát gyarapítom és mostanában száraz köhögésem van, nehezebben veszek levegőt is. Nem tudom, hogy ez összefüggésben áll-e a szívpanaszokkal vagy csak a tüdő akadályozott működéséről van-e szó. Már korábban is szerettem volna abbahagyni a dohányzást, de a kávé mellé mindig jólesik rágyújtani. Nagyon sokat jelent az, hogy eljöhettem ide ingyenesen, beutaló és betegkönyv nélkül – nyilatkozta.

Nemcsak Jelica gondolkodik így, az egyes számú rendelőben tömegesen jelentek meg az érdeklődők. Voltak, akik már egy órával korábban sorba álltak az egészségügyi intézmény ideiglenesen kihelyezett pultja mellett. A kétórásra tervezett akciónapra ellátogatók zöme nyugdíjas volt. Az orvosi vizsgálat során mindenki konzultálhatott a kórház egészségügyi dolgozóival.