2024. április 23., kedd

Korlátlan lehetőségek a kutatásban

Immár a Szabadkai Városi Könyvtárban is elérhetőek az Elektronikus Információszolgáltatás Nemzeti Program, vagyis az EISZ tartalmai. Ezen szolgáltatás segítségével az interneten keresztül nagy mennyiségű, elsősorban tudományos tartalmat érhetnek el a kutatók, a tudományok iránt érdeklődők, vagy éppen azon laikusok, akik valamilyen felmerülő kérdésükre keresik a választ.

Az EISZ adta lehetőségekkel kapcsolatban kedden Lencsés Ákos, a Magyar Tudományos Akadémia könyvtárában működő Elektronikus Információs Szolgáltatás Nemzeti Program egyik osztályvezetője tartott előadást a könyvtár dolgozóinak.

Lencsés Ákos előadás közben (Fotó: Benedek Miklós)

Lencsés Ákos előadás közben (Fotó: Benedek Miklós)

– 2019-ben az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatásának köszönhetően több, mint 25 határon túli magyar könyvtárban, intézményben tudjuk biztosítani 5000 magyar nyelvű e-könyv elérését. Ezek között nagyon sok egyetemi szakirodalmat találunk, és maga a program is alapvetően szakkönyvekkel foglalkozik, és kizárólag online forrásokkal működik. Ez a program megváltoztathatja a könyvhasználati szokásokat. Nagyon sok fiatal igényli, hogy online is tudja használni a könyveket. Sok esetben könnyebbé teszi a munkát, például a helytörténeti kutatásban tízezer újság archívumában tudunk egyszerre kutatni, és a vizsgára való felkészülést is megkönnyíti – fogalmazott Lencsés Ákos.

A résztvevők az előadás keretén belül megismerkedhettek többek között a Szaktárs adatbázis adta lehetőségekkel, ugyanakkor például az Akadémiai Kiadó szótárcsomagjával, illetve az Arcanum Digitális Tudománytárral, amely csaknem 25 millió oldalnyi anyagot tartalmaz a magyar sajtó történelméből.