2024. március 29., péntek

Az amerikai nagykövet első látogatása

Anthony Godfrey megtekintette a Városházát, az Amerikai Kuckót és a Zsinagógát

Kedden látogatott először városunkba Anthony Godfrey, az Amerikai Egyesült Államok új szerbiai nagykövete, akit Bogdan Laban, Szabadka polgármestere fogadott a Városházán. A nagykövet és a polgármester először egy rövid megbeszélést folytattak, majd közös sajtótájékoztatót tartottak. Anthony Godfrey örömét fejezte ki, hogy egy olyan szép városba látogathatott, mint Szabadka. Elmondta, hogy a polgármester a város gazdasági fejlődéséről, és jövőbeni terveiről tájékoztatta, majd reményét fejezte ki, hogy Szabadka és az Egyesült Államok együttműködése tovább folytatódik. Bogdan Laban a sajtótájékoztatón megtiszteltetésnek nevezte, hogy a város egy olyan rangos vendéget fogadhatott, mint az Egyesült Államok nagykövete.

Dragan Rokvić, Anthony Godfrey és Bogdan Laban az Amerikai Kuckóban (Fotó: Gergely Árpád)

Dragan Rokvić, Anthony Godfrey és Bogdan Laban az Amerikai Kuckóban (Fotó: Gergely Árpád)

A sajtótájékoztató után a polgármester körbevezette az új vendéget a Városházán. Többek között megtekintették az épület dísztermét, majd átsétáltak a Szabadkai Városi Könyvtárba. Itt a könyvtár Amerikai Kuckó elnevezésű osztályát látogatták meg, ahol az Egyesült Államokból származó könyvek, újságok és folyóiratok kaptak helyet. A vendégeket Dragan Rokvić, a könyvtár igazgatója köszöntötte. A nagykövetnek többek között elmondta, hogy az osztály 2006-ban nyílt meg az Egyesült Államok Nemzetközi Fejlesztési Ügynökségének (USAID) támogatásával. A könyvtár ezen osztálya a város egyik kulturális központjává nőtte ki magát, amely előadások, kiállítások, filmvetítések és nyelvi képzések gyakori színtere. Anthony Godfrey elégedettségét fejezte ki, hogy Szabadkán van egy hely, amely az amerikai kultúrát népszerűsíti a városban.

Anthony Godfrey és Szabados Róbert a nemrégiben felújított Zsinagógában (Fotó: Gergely Árpád)

Anthony Godfrey és Szabados Róbert a nemrégiben felújított Zsinagógában (Fotó: Gergely Árpád)

A körút a szabadkai Zsinagógában folytatódott, ahol a nagykövetet Szabados Róbert, a Szerbiai Zsidó Hitközségek Szövetségének elnöke fogadta, és körbevezette a nemrégiben felújított épületben, valamint röviden ismertette a Zsinagóga és a szabadkai zsidóság történetét. A szabadkai látogatás a Szabadkai Zsidó Hitközségben ért véget, ahol Anthony Godfrey és a hitközség tagjai folytattak eszmecserét.