2024. április 19., péntek

December elsején ismét lehet szavazni Óbecsén

A polgárok ezúttal arról fejthetik majd ki a véleményüket, hogy mire költsön a helyi közösségükben pénzt az önkormányzat

Óbecse község legkisebb településén, Pecesoron tartottak hétfőn este kerekasztal-beszélgetést. Ezen az ott élők osztották meg ötleteiket Dragan Tošić polgármesterrel arról, mire is kellene községi költségvetési eszközöket költeni a faluban. Nekik a legfontosabb a vízvezeték-hálózat felújítása lenne, de a faluba vezető utak javítására, illetve a Pecesor és az Óbecse közötti út további felújítására és téli karbantartására is számítanak. Tavaly például azt is szóvá tették, hogy fel kellene újítani a falu kultúrotthonát, ennek köszönhetően a 200 négyzetméteres épület – új bútorzattal, rendbe hozott tetővel és helyreállított homlokzattal – napokon belül már az itt élők rendelkezésére fog állni.

A bácsföldváriak szerint a közbiztonságot is javítani kellene a faluban (Fotó: Fehér Rózsa)

A bácsföldváriak szerint a közbiztonságot is javítani kellene a faluban (Fotó: Fehér Rózsa)

A kerekasztal-beszélgetésre azt követően került sor, hogy egy az Óbecsei Ifjúsági Szervezet (BUM), az Ifjúsági Iroda és az önkormányzat által szervezett közvélemény-kutatáson az óbecsei települések lakói véleményt nyilváníthattak prioritásaikról a saját helyi közösségükben. Pénteken Bácsföldváron tartották meg az első ilyen beszélgetést, ott a megjelentek ugyancsak jobb vízellátást, továbbá utcák aszfaltozását, a híd felújítását és a közbiztonság növelését tartották a legfontosabb megoldandó feladatoknak. A polgármester és munkatársai november végéig a többi óbecsei településre is ellátogatnak, hogy a lakossággal közösen vitassák meg a beruházási lehetőségeket.

A Polgárok igénye szerinti költségvetés – a te véleményed is számít! elnevezésű akciót tavaly és tavalyelőtt is megszervezték. Tavaly az utak javítása, a közvilágítás korszerűsítése, az illegális szemétlerakók felszámolása, az óvodák és iskolák felújítása, a strandok rendezése volt a lakosság fő elvárása, és ezek közül több projekt meg is valósult a helyi közösségekben. Az idén november 10-éig volt lehetőségük a polgároknak arra, hogy beterjesszék javaslataikat, amelyek közül a leggyakrabban előfordulók egy szavazólapra kerülnek majd. December elsején a polgárok interneten keresztül vagy a helyi közösségek irodáiban adhatják majd le voksukat az általuk legfontosabbnak tartott költségvetési prioritásokra. Az önkormányzat az idén is 100 millió dinárt szán azokra a projektekre, amelyek a legtöbb szavazatot kapják majd.

A jövő évi községi költségvetésről december 9-én 17 órakor tartanak közvitát a községháza nagytermében. A Polgárok igénye szerinti költségvetés – a te véleményed is számít! elnevezésű akcióval azt szeretnék elérni a szervezők, hogy a polgárok ismerjék meg a költségvetés összeállításának a folyamatát, vegyenek részt a döntéshozatalban, az önkormányzat működése pedig legyen átláthatóbb a számukra.