2024. március 29., péntek

Kis üzem, nagy gondok

A nagybecskereki légyszennyezés miatt a polgárok pártjára állt a helyi üzletembereket tömörítő ZREPOK

A napokban a Kosava valamennyire enyhített a helyzeten, de a nagybecskerekieket továbbra is bosszantja a Prekon állati tetemeket feldolgozó üzemből terjedő bűz. A probléma nem új keletű – már több mint két évtizede gondjaik vannak a közelben élőknek, megoldás viszont nincs még a láthatáron.

Egyre többen elégedetlenkednek (Fotó: Kecskés István)

Egyre többen elégedetlenkednek (Fotó: Kecskés István)

Pedig egy évvel ezelőtt úgy látszott, hogy a város déli, délkeleti részén élők megszabadulnak a kellemetlenségtől. Ugyanis a nagybecskereki Gazdasági Bíróság három évre betiltotta a helybeli Prekon működését. Igaz, az ítélet végrehajtása csak az esetben lépett volna életbe, hogyha a vállalat meghatározott határidőben nem szereli fel a szűrőberendezést, és nem szünteti meg a kellemetlen szagok kibocsájtását. Az ítéletet megerősítették másodfokon is, de az üzem a fellebbviteli bírósághoz fordult. A belgrádi Gazdasági Bíróság fellebbviteli tanácsa pedig szeptemberben megsemmisítette, és újratárgyalásra visszaküldte a nagybecskereki Gazdasági Bíróság ítéletét.

A polgárok közben tiltakozó aláírásokat gyűjtöttek, gyűléseket tartottak, de a hulladékfeldolgozó továbbra is működik. A vezetés azt állítja, hogy szubjektív véleményeken alapul a tiltakozás, a felügyelőség szerint pedig a törvény nem szabályozza a kellemetlen szagok tényének a szankcionálását. Hiába panaszkodtak a környéken élők, akik szerint különösen a nyári forróságok ideje alatt jelentős a probléma, de októberben sem volt sokkal jobb a helyzet. Sokan fáradságra, fejfájásra és álmatlanságra panaszkodnak. A hulladékfeldolgozó illetékesei szerint a viszont szűrőberendezések felszerelésével javítottak a helyzeten.

A napokban az ügyben megszólalt a ZREPOK ügyviteli társulás is, amely a polgárok oldalára állt. Az ismert becskereki vállalkozók emlékeztetnek, hogy a legnagyobb bánáti várost jó beruházási helyként emlegetik, de a turisztikai kínálata sem elhanyagolható. E téren elismerésekben is részesült az önkormányzat. De mindez nem sokat ér, hogyha nincsenek egészséges életfeltételek. A ZREPOK osztozik a közvéleményben az utóbbi hetekben sokszor elhangzott véleményen, mely szerint elfogadhatatlan, hogy a hulladékfeldolgozó felől kellemetlen szagok terjengnek, ami megkeseríti a városban élők egy részének a mindennapjait, ellehetetlenítve a normális életvitelüket. Emiatt az üzletemberek igazat adnak az elégedetlenkedő polgároknak.

„Úgy gondoljuk, hogy az emberek joggal aggódnak a hulladékfeldolgozó okozta légszennyezés miatt. Releváns intézmények, és a szakemberek is megerősítették, hogy a légszennyezés miatt jogos az aggodalom. Véleményünk szerint elfogadhatatlan, hogy egyes gazdasági szereplők érdekei felülírják az egészséges élettérre való jogot. Emiatt a ZREPOK azt kéri az illetékes intézményektől, hogy oldják meg ezt a többéves problémát. Hogy a nagybecskerekiek ne éljenek egy bűzös városban, megérdemlik, hogy végre teli tüdővel lélegezzenek” – olvasható a nagybecskereki vállalkozók egyesületének a közleményében.

A nagybecskereki hulladékfeldolgozó 1984-ben épült, a később bezárt BEK húsfeldolgozó üzem szükségleteire. Jelenleg a Matijević társaság tulajdonában van.