2024. április 25., csütörtök

Márton-napi mulatságok

Hagyományőrző műsort és felvonulást tartottak a kishegyesi óvodások

A kishegyesi Pán Péter Gyermekintézmény óvodásai Márton-napi programot mutattak be. A műsor lámpás felvonulással kezdődött a piactér és színházterem között, majd a színházban alkalmi műsort adtak elő. A Márton-napi program az óvoda és a Possession Hagyományápoló Egyesület közös szervezésében valósult meg.

Márton-napi ünnepi műsor új fellépőruhában (Lakatos János felvétele)

Márton-napi ünnepi műsor új fellépőruhában (Lakatos János felvétele)

Janó Mária, az intézmény igazgatója arról számolt be lapunknak, hogy fontosnak tartják a néphagyományok ápolását.

– Minden évben szervezünk őszbúcsúztató rendezvényt, amelyek tematikájukban kapcsolódnak a népszokásokhoz. Az idén a Márton-napot választottuk és e köré építettük őszi rendezvényünket. A gyerekeknek az óvodában alkalmuk nyílt megismerni a Márton-napi gyermekjátékokat és -dalokat – hallhattak Szent Márton történetéről, időjárás-jósláshoz fűződő babonákat ismertek meg, valamint abba is betekintést nyertek, hogyan ért véget a paraszti év, hogyan ünnepelték, és miért tartották fontosnak. Egy műhelymunkán a gyerekek szüleikkel közösen elkészítették saját lámpásaikat, és ezekkel a lámpásokkal vonultak fel a piactértől a színházig. Ennek az volt a célja, hogy eljuttassák mindenkihez a jó cselekedeteket jelképző fényt – számolt be az igazgatónő, majd arról is szólt, hogy a felvonulást ünnepi műsor követte a színházteremben. Itt a gyerekek bemutatták azokat a dalokat, táncokat, dramatizációkat és játékokat, amiket elsajátítottak az oviban. A fellépőruhák nagy részét a Possessio Hagyományápoló Egyesület biztosította a gyerekek számára – mondta el Janó. Ezt egy pályázatnak köszönhetően tudták megoldani. Az óvoda 40 lány és 20 fiú fellépőruhát kapott, amelyeket a topolyai Urbán Tóth Adrianna varrónő varrt meg. A szükséges anyagok beszerzésében a C-Tekstil üzlet volt az óvoda segítségére.

A műsort az óvoda és Possessio Hagyományápoló Egyesület közösen szervezte meg. Az egyesület a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. pályázatán vett részt, és az így nyert pénzből szervezték meg a sikeres műsort.

– Eddig is nagyon jó volt az együttműködésünk az óvodával, annak azonban külön örülünk, hogy egyesületünk részt vesz ebben a projektumban. A pályázat keretében 60 darab fellépőruhát sikerült beszereznünk az óvoda részére, ami hosszú távon fogja a kicsinyeket szolgálni. Egyesületünk számára nemcsak a történelem ismerete és a vele kapcsolatos rendezvények szervezése a fontos, hanem a hagyományőrzés is. A legjobb, ha ez már az óvodában megkezdődik – mondta el lapunknak Sándor István, a pályázat koordinátora.