2024. április 24., szerda

Újabb módosításon esett át a költségvetés

Ülésezett a kishegyesi képviselő-testület – Új igazgató- és felügyelőbizottság az egészségház élén

Hétfőn délelőtt tartotta 33. rendes ülését a kishegyesi községi képviselő-testület a jelenlegi összetételében. Az ülésnek 11 napirendi pontja volt, közülük több két jelentős téma köré csoportosult.

A képviselők elfogadták a költségvetésről szóló beszámolót (Lakatos János felvétele)

A képviselők elfogadták a költségvetésről szóló beszámolót (Lakatos János felvétele)

– A kishegyesi Dr. Márton Sándor Egészségház igazgató- és felügyelőbizottságának lejárt a megbízatása, és elsősorban ezért hívtuk össze az ülést. Új bizottságokat kellett kinevezni, mert enélkül ez az intézmény nem tud törvényesen működni. Ez 4 napirendi pontot ölelt fel a 11-ből. A két bizottság összetételében nem történt jelentős változás, mindössze egy személy helyére került új bizottsági tag – számolt be Szűgyi István, a testület elnöke lapunknak, majd arról is szólt, hogy a második jelentősebb témakör a községi költségvetésre vonatkozott.

– A képviselő-testület elfogadott egy beszámolót a községi költségvetés első 9 hónapban történt megvalósításáról. Az önkormányzatnak törvényes kötelezettsége, hogy ezt a jelentést elkészítse és a községi képviselő-testület elfogadja, majd a jelentést el kell küldeni az illetékes minisztériumba. Ezzel kapcsolatban elmondható, hogy kis százalékban valósult meg az éves költségvetés, mindössze 36 százalékot ért el a tervezethez képest. Az biztos, hogy év végéig ez az arány sokkal nagyobb lesz, vagyis javulni fog a megvalósítás aránya. Azt nem állítom, hogy el fogja érni a 100 százalékot, de meglátásom szerint meghaladja az 50 százalékot – fogalmazott Szűgyi.

Az idén több komolyabb módosítást is eszközölni kellett a költségvetésen, a községi képviselő-testület idáig összesen 5 módosítási javaslatot fogadott el. Ezekre azért volt szükség, mert bizonyos eszközöket nem irányoztak elő a költségvetés összeállításakor, vagy a beígért pénzek nem a tervezett mértékben valósultak meg. Pl. a községi szennyvíztisztító építésére 470 millió dinárt irányoztak elő, de ebből csak 200 milliót költenek el az idén – számolt be az elnök. Emiatt csökkenteni kellett a költségvetést, viszont ezzel szemben a többi 4 módosításra azért volt szükség, mert olyan pályázati pénzek folytak be a költségvetésbe, amikre előre nem számítottak. Az pozitív dolog, ha olyan összeg valósul meg, amit az előző évben nem irányoztak elő – fogalmazott a képviselő-testület elnöke.