2024. április 19., péntek

Elpusztult egy hattyú Szenttamáson

A Bajsa irányából érkező szennyezett víz elérte a települést
Elveszettnek tűnt a hattyú (Fotó: Paraczky László)

Elveszettnek tűnt a hattyú (Fotó: Paraczky László)

Néhány évvel ezelőtt, miután Szenttamáson kikotorták és kimélyítették a Krivaja folyót, lassan, de biztosan kezdett visszatérni az időközben elköltözött madárvilág. Megjelentek a sirályok, a szürke gémek, a vadkacsák, sőt három évvel ezelőtt két kárókatonát is sikerült lefényképezni. A vásártéri hídtól északra egy ún. bütykös hattyúcsaládról a közeli tanyasiak gondoskodtak, rendszeresen etették őket, később a kis hattyúkra is vigyáztak. A folyó vásártéri és a Szív közötti szakaszán négy hattyúpár élt, mára már csak két pár maradt, itt is születtek kicsinyek, de az utódoknak már nem teljesen fehér a tollazatuk. Ők általában a Szív körül úszkálnak, a járókelők kenyérrel etetik őket, a madarak szelídek, és a partra is kijárnak. Az Óbecsei úton lévő híd és a kálvária közötti szakaszon ugyancsak él(t) egy hattyúpár, náluk is kikelt a tojásból az utánpótlás, de a kis hattyúk egy idő után (a nyár közepén) eltűntek. Többször is előfordult, hogy a hattyúk eltávolodtak a víztől, bementek egy-egy udvarba vagy utcába, magyarán eltévedtek, de a polgárok és a kommunális felügyelők segítettek nekik visszajutni a folyóhoz.

Hasonló eset történt november 9-én is, amikor egyik fehér hattyú feljött a Petőfi Sándor utcáig. Az út mellett megállt és nagyon elveszettnek tűnt. A Fruska gora-i utcán közlekedő járművek szerencsére időben észrevették, és lelassultak. A lakók morzsolt kukoricával etették az állatot, majd lassan visszaterelték a vízbe. Az eseményről fotók is készültek.

Most viszont, csaknem ugyanott, egy szomorú fotó készült, amelyet egy vízparthoz közel lakó állatbarát küldött. Az egyik hattyúpár elpusztult. Mint megtudtuk, három héttel ezelőtt egy másik hattyú is elpusztult a közelben, ám félő, hogy több áldozata is van a szennyezésnek. Hogy mitől, azt csak feltételezhető. A Krivaja vize is szennyezett, ugyanis a Szenttamás és Bácsfeketehegy határvonalán található duzzasztózsilipet (amelyet nyáron öntözés céljából lezárnak) kinyitották és Bajsa irányából érkező szennyezett víz elérte Szenttamást.