2024. április 23., kedd

Termékeny összefogás

Jótékonysági bált szerveztek a verbászi evangélikus templomért

Az Ágostai Hitvallású Evangélikus Keresztyén Egyház Szerbiában–Vajdaságban püspökségének szervezésében november 15-én, pénteken immáron harmadik alkalommal tartották meg Ludason a lutheránus bált. Az eseményen mintegy 180 személy jelent meg, akiket Kovács Zsombor temesvári evangélikus lelkész köszöntött. A bál fő védnöke a Romániai Evangélikus-Lutheránus Egyház megbízásából Adorjáni Dezső Zoltán volt. Az eseményt elsősorban jótékonysági célból rendezték meg, ugyanis a befolyó pénzösszeget a verbászi evangélikus templom renoválási munkálatainak fedezésére fordítják. Dolinszky Gábor evangélikus püspökhelyettes elmondása szerint erre a célra külön bankszámlát is nyitottak, amelyen keresztül a kifizetést bonyolítják majd le.

Az elmúlt 200 éveben csupán egyszer újították fel a verbászi evangélikus templomot (Paraczky László felvétele)

Az elmúlt 200 éveben csupán egyszer újították fel a verbászi evangélikus templomot (Paraczky László felvétele)

– A lutheránus bált 2016 óta igyekszünk minden évben megszervezni, azonban tavaly sajnos erre nem került sor. Az idén viszont sikerrel jártunk, a résztvevők pedig hozzájárultak a verbászi evangélikus templom renoválási munkálatainak fedezéséhez, hiszen a bevételt erre a célra fordítjuk. Ugyanakkor többen a gyülekezetből és más felekezetekből is szívesen hozzájárulnának adományaikkal a munkálatok kivitelezéséhez – mondta Dolinszky.

A verbászi evangélikus templom építése 1820-ban fejeződött be, mely a vidékünk egyik legjelentősebb egyházi műemlékévé vált. Az eltelt mintegy kétszáz év alatt csupán az 1960-as években végeztek beltéri felújítási munkálatokat az épületen, azóta pedig az állapota folyamatosan romlik. Napjainkra már tarthatatlanná vált a helyzete, így szükséges volt a templom teljes felújítása. A magyar kormány 100 millió forint támogatást nyújtott a műemlék teljes körű renoválására. A jelentős anyagi támogatás mégsem bizonyult elégségesnek, ezért volt szükség az evangélikus-lutheránus bál megszervezésére, emellett pedig az evangélikus egyház is szerény lehetőségeihez mérten hozzájárult a költségek fedezéséhez. A munkálatok jelenleg még csak az első fázisban tartanak, melyek elsődleges feladata az állagmegőrzés. A legfontosabb jelenleg a torony és a tető renoválása, mely várhatóan az év végéig befejeződik.