2024. április 25., csütörtök

A tudomány érdekében

Kostić: A politika megosztja a SANU tagságát is

Vladimir S. Kostić, a Szerb Tudományos és Művészeti Akadémia (SANU) elnöke a szervezet fennállásának 178. évfordulóján megtartott ünnepségen arra szólította fel az akadémikusokat, őrizzék meg az intézmény alapelveit, hiszen az minden egyéni érdek felett áll.

Kiemelte, ma a meg nem értés és a leépítések időszakát éljük, amikor a politikai megoszlás az intézményeket és az egyéneket is megosztásra buzdítja, ami egy baljóslatú konszenzushoz vezet: „Aki nincs velem, az ellenem van”. Így kihangsúlyozta, a Szerb Tudományos és Művészeti Akadémiát meg kell védeni minden túlkapástól, így reményét fejezte ki, hogy a tagok kitartanak majd az akadémia alapelvei mellett.

– A korábbi választási ciklusok már repedéseket okoztak a tagságunk között, a szakosztályok között, a tagok között, és néha a családi barátok között is – emlékeztetett Kostić. Hozzáfűzte, bár a tagoknak jogukban áll a politikában oldalt választaniuk, a politikai kinyilatkozások során megmutatkoztak a politikai és ideológiai különbségek a tagok között, így aggodalmának adott hangot, hogy ezek a különbségek előbb-utóbb kihatással lesznek az akadémiára is.

Kihangsúlyozta, a tegnapi dátum nemcsak a Szerb Tudományos és Művészeti Akadémia miatt fontos, hanem egyben egy olyan államiság és társadalom számára is jelentőséggel bír, amely a múltból számos nagy emberrel büszkélkedhet, és „akiknek a vállára mi megpróbálunk felmászni”.

Elmondta, a SANU kiváló eredménnyel büszkélkedhet, bár az államvezetés az évek során kevés pénzt fektetett a tudományba. Kiemelte, az állam a tudásalapú társadalom kiépítése érdekében több pénzt kell hogy elkülönítsen, mint korábban, és ki kell végre lépnie az elszigeteltségből is, kommunikálnia kell a világgal, hogy külföldről tudós emberek jöjjenek, és a mi tudósaink is mehessenek külföldre.

Az ünnepségen jelen volt Mladen Šarčević oktatási, tudományos és technológiai fejlesztési miniszter, Ivanka Popović, a Belgrádi Egyetem rektora, Irinej pátriárka, valamint a vallási közösségek számos képviselője.