2024. március 28., csütörtök

Töretlen őrzők, küzdők

Nyolcvanéves az őrszállási Ady Endre Magyar Kultúregyesület
A kupuszinai néptáncosok fellépése

A kupuszinai néptáncosok fellépése

Szombaton ünnepelte 80 éves fennállását az őrszállási Ady Endre Magyar Kultúregyesület. A jeles jubileumot ünnepi műsorral és a sorrendben IV. Erzsébet-bál megtartásával ülték.

Az eseményen az egyik főszervező, Pekter Andrea köszöntötte a vendégeket, Hajnal Jenőt, a Magyar Nemzeti Tanács elnökét, Sutus Áront, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség elnökét, Pelt Ilona tartományi frakcióvezető-helyettest, Jankovich Szilárdot, Zombor városi tanácsosát, Pribilla Attila segédpolgármestert, Péter Istvánt, a VMSZ nyugat-bácskai körzeti szervezetének alelnökét.

Nagy Karina, a Petőfi Sándor Program nyugat-bácskai ösztöndíjasa emlékezést olvasott fel az egyesület egykori alelnökéről, Pekter Etelkáról, aki az őrszállási közösség oszlopos tagja volt, emberként és szervezőegyéniségként is példamutató életet élt. Emlékének egyperces néma felállással adóztak.

A műsor során beszámoltak a kultúregyesület nyolcvan esztendős múltjáról. Elhangzott, az egyesület 1939-ben alakult. Az alapításkor ötven tagú elnökségi tabló maradt az utókorra.

Az egyesület célja a magyar kultúra és örökség gyakorlása, ápolása és átadása a következő nemzedéknek. Az egyesület tagjai ezeket a célokat ma is vezető alapelvnek tartják.

A kultúregyesület tagsága évtizedeken át táncmulatságok, Katalin-, újévi és farsangi bálok megszervezésével, színdarabok előadásával, versenyeken való részvétellel tartotta össze és éltette a falu magyarságát.

A színjátszó versenyeken, különböző találkozókon való részvétel néhány említésre méltó szép eredménye például az 1952-es Gyöngyösbokréta vetélkedő negyedik helyezése, és az 1972-es Amatőr Színjátszók Országos Vetélkedőjének fináléja.

Az egyesületben a múlt század ’70-es és ’80-as éveiben az amatőr színjátszás aranykorát élte. Rendszerint a színre vitt darabok vígjátékok voltak, sok szereplővel, mindig érdekes és szép díszlettel. Számos színdarabot mutattak be, mint például a Piros bugyelláris, A falu rossza, a Liliomfi, A válogatós vőlegény, a Naftalin, az Új rokon, a Fruska, a Paprikás csirke, az Egérút című és még további számos színdarab, amelyet az iskolás korosztály adott elő.

A kilencvenes évek elejéig az egyesületnek saját zenekarai voltak.

A háború hozta körülmények közepette az egyesület működése alapvető fenntartási tevékenységre csökkent, részben a faluban uralkodó körülmények miatt, másrészt az egyesület épületének állapota miatt.

2007-ben a Nagyberuházási Alaptól pályázat útján 10,4 millió dinárt nyert az egyesület az épület felújítására. A felújított épület 2008. december 12-én ünnepélyes keretek között lett átadva. Ezáltal új lendületet kapott a további működéshez az egyesület.

Jelenleg két szakcsoport működik, a Búzavirág nevű kézimunka csoport és a helyi értékmegőrző szakcsoport. Az egyesület önkéntes, jótékony munkával tartja fent magát, a tagság által.

Az alapvető kiadások fedezésére szolgálnak az egyesület nagytermének bérbeadásából befolyt eszközök.

Az évfordulót az immár negyedik alkalommal megszervezésre kerülő Erzsébet-bállal ünnepelik meg.

A jubileumot mgr. Hajnal Jenő, az MNT elnöke méltatta. Egyebek mellett elmondta, az őrszállásiak méltó módon őrzik elődeik emlékét. Nem véletlen az sem, hogy Ady Endre lett a névadója a magyar kultúregyesületnek, hiszen alkotói üzenetei kapcsán (pl. Intés az őrzőkhöz című vers) párhuzam vonható a település nevével is. Az őrszállásiak töretlen őrzők, küzdők, az identitásért, művelődési értékeikért.

A műsorban felléptek a zombori Magyar Polgári Kaszinó fiataljai, a kupuszinai Petőfi Sándor Művelődési Egyesület néptánccsoportja és fúvószenekara, vendégszerepelt a szabadkai Torok Orsolya citeraművész.

A mulatság hangulatáról a Nefelejts Együttes gondoskodott.