2024. április 24., szerda

Izraelre újra választások várnak

Liberman nem közösködik sem Netanjahuval, sem Ganzzal

Avigdor Liberman tegnap bejelentette, sem a jobboldali Likud, sem a centrista Kék-fehér párt kisebbségi koalícióját nem támogatja, egyúttal Benjámin Netanjahu miniszterelnököt (Likud), valamint Beni Ganzot, a Kék-fehér Párt vezetőjét tette felelőssé a kormányalakítási fiaskóért. Ezen fejleményekből adódóan várhatóan ismét választások lesznek.

Beni Ganznak tegnap éjfélkor járt le a kormányalakítási megbízatása. Mivel a Likud bevonásával nem sikerült koalíciót alakítania, és mivel Liberman pártja, a Jiszrael Betenu (Izrael, a hazánk) nélkül nem tud kisebbségi kormányt létrehozni, gyakorlatilag reménytelenné vált minden további próbálkozása. Ha a következő 21 napban senki sem tud maga mellé állítani legalább 61 törvényhozót a 120 fős parlamentben, akkor a jövő év elején megismétlik a választásokat.

Liberman tegnapi sajtótájékoztatóján Ganzot és Netanjahut egyaránt hibáztatta, amiért nem alakítanak nagykoalíciós kormányt, ami Liberman követelése volt. Netanjahut azzal vádolta, hogy az egész Likudot az ultraortodox vallásos pártok túszává tette, Ganzot pedig azért ostorozta, mert nem fogadta el Reuven Rivlin elnök hatalommegosztási javaslatát.

Netanjahu felajánlotta Ganznak, hogy lássák el felváltva a miniszterelnöki posztot, és még abba is belement volna, hogy Ganz legyen a kormányfő a ciklus első felében, de csak azzal a feltétellel, hogy ha a parlament megszavazza azt a jogszabályt, amely mentességet biztosítana számára az ellene folyó korrupciós vizsgálatokkal szemben, de ezt Ganz nem fogadta el.