FEHÉROROSZ PARLAMENTI VÁLASZTÁS

Déja vu

Labdába itt csak Lukasenko emberei rúghatnak

(Forrás: MTI/Reuters/TASZSZ)

2019. november 19., 14:08 >> 2019. november 21., 00:36

Kommentek száma 0  A cikkhez tartozik képgaléria  Megjelent nyomtatásban

Egyetlen ellenzéki képviselő sem jutott be a fehérorosz parlamentbe a vasárnap tartott előrehozott parlamenti választáson, amelyen az ellenzék szerint tömeges csalások történtek. A választási bizottság tegnap reggel közzétett eredményekből ítélve kizárólag a volt szovjet köztársaságot 25 éve vezető Alekszandr Lukasenko államfővel szövetséges pártok jelöltjei kerültek be a törvényhozásba. Az EBESZ-megfigyelők ezúttal is a demokratikus értékek tiszteletének teljes hiányáról számoltak be.

A 2016-ban tartott parlamenti választáson húsz év óta először két ellenzéki jelöltet is megválasztottak, ezúttal azonban egyikük sem indulhatott. Mikolaj Sztatkevics ellenzéki vezető szerint a választási eredmények már rég eldőltek, a hatóságok válogatták ki a megfelelőnek tartott képviselőjelölteket. Fehéroroszországban választáson nem lehet hatalomváltást elérni – szögezte le Sztatkevics.

Lukasenko azt is bejelentette, hogy indul a jövő évi elnökválasztáson... és – ha rendkívüli események nem történnek – természetesen meg is nyeri (Fotó: AP via Beta)

Lukasenko azt is bejelentette, hogy indul a jövő évi elnökválasztáson... és – ha rendkívüli események nem történnek – természetesen meg is nyeri (Fotó: AP via Beta)

Ligyija Jermosina, a központi választási bizottság elnöke sajtótájékoztatóján arra helyezte a hangsúlyt, hogy milyen ismert emberek kerültek be a parlamentbe. Említette köztük Marija Vasziljevicset, a tavalyi országos szépségverseny győztesét és Lilija Ananics volt tájékoztatási minisztert.

Az ellenzék tömeges csalásokra panaszkodott. Megfigyelők már a választás kezdete előtt világossá tették, hogy a kampányra vonatkozó korlátozások és a média feletti állami ellenőrzés eleve kizárja igazságos választások megtartását. Az EBESZ több mint 400 megfigyelőt küldött az eseményre. A három évvel ezelőtti parlamenti választás után az EBESZ rengeteg szabálytalanságot állapított meg, és átláthatatlannak találta a voksolás menetét.

„Ezek a választások a demokratikus értékek tiszteletének teljes hiányáról tanúskodtak – állapította meg a mostani választásokról tegnap Margareta Cederfelt, az EBESZ küldöttségének vezetője, az EBESZ Parlamenti Közgyűlésének alelnöke.

Corien Jonker, az EBESZ Demokratikus Intézmények és Emberi Jogok Hivatala (ODIHR) küldöttségvezetője pedig közölte, a parlamenti választáson az ország alkotmánya által biztosított számos szabadságjog korlátozásának voltak a tanúi.

Fehéroroszországban a hatalom Alekszandr Lukasenko kezében van. Az államfő szavazata leadásakor bejelentette, hogy indul a jövő évi elnökválasztáson. „Ha a társadalomnak nem tetszik, hogy az elnök szervezi meg (a szavazást), jövőre választhat újat, én nem ragaszkodom hozzá” – mondta a 65 éves politikus, akinek ötödik mandátuma jár le 2020-ban.

Fehéroroszország hagyományosan az Oroszországgal szoros összefonódást hirdető politikai irányvonalat követi. Minszk és Moszkva 1999-ben uniós szerződést is kötött a politikai és gazdasági integráció elmélyítéséről. Az utóbbi években azonban Lukasenko igyekezett rendezni országa kapcsolatait az Európai Unióval és az Egyesült Államokkal is. A fehérorosz elnök 2016 óta először tett hivatalos látogatást az idén november 12-én egy európai uniós tagállamban, Ausztriában, miután megszüntették az országával szemben elrendelt szankciókat.


Mielőtt hozzászólna a cikkhez, kérjük olvassa el a moderálási alapelvet!

! Hozzászóláshoz be kell jelentkeznie:
Facebook belépés
Listázás:

 • HETI ROVATOK
 • Kerekeken
 • Napsugár
 • Nyugdíjasok oldala
 • Vonalkód
 • MELLÉKLETEK
 • Sportvilág
 • Üveggolyó
 • Magvető
 • Képes Ifjúság
 • Tarka Világ
 • Kilátó
 • Hétvége