2024. április 23., kedd

A szentek és az elődök tisztelete, a közösség jelenének ünnepe

Szent Imre Búcsúi Napok Doroszlón

Tartalmas programsorozattal ünnepelték a doroszlói Szent Imre herceg Egyházközség, plébániatemplom búcsúját. A Szent Imre-napot követő hétvégén, november 5-én ünnepi szentmise zajlott. Az érdeklődőket pálinkaverseny, búcsúi bál és helyi tehetségeket bemutató koncert várta.

A búcsúi szentmise (Fotó: L. Móger Tímea)

A búcsúi szentmise (Fotó: L. Móger Tímea)

Az ünnepi szentmisét a helyi plébános, ft. Verebélyi Árpád esperesplébános, címzetes prépost mellett, a vendégként érkezett paptársak részvételével együtt szolgáltatták.

Ft. mgr. Szakály József esperesplébános, címzetes prépost, a szabadkai Munkás Jézus templom papja, a prédikációban a mai kor emberének és fiataljainak is útmutató példának nevezte Szent Imre herceget, az ,,emberi testben angyalként élő” személyét. Taglalta, az Árpád-házi szent olyan, mint a ,,tündöklő csillag a nemzet egén”, aki követni mindannyiunknak emberi, vallási és nemzeti közösségi feladata is.

Ft. Verebélyi Árpád a mise végén köszönetet mondott paptársainak a részvételért. Kiemelte ft. Szűcs Tibor, a vaskúti kanonok megtisztelő jelenlétét. Háláját fejezte ki a hívek.

Kilencedikénén este a Móricz Zsigmond Magyar Művelődési Egyesület termében tartott mulatság keretében hirdették ki a pálinkaverseny eredményét.

Ft. Verebélyi Árpád (Fotó: L. Móger Tímea)

Ft. Verebélyi Árpád (Fotó: L. Móger Tímea)

A pálinkaverseny részvevői, szervezője és a zsűri tagjai (Fotó: L. Móger Tímea)

A pálinkaverseny részvevői, szervezője és a zsűri tagjai (Fotó: L. Móger Tímea)

Ft. Verebélyi Árpád, esperesplébános köszöntötte a vendégeket. Elmondta, a templomünnepnek közösség-összetartó ereje van. A pálinkaversennyel ösztönözni szeretnék a helyi és környékbéli termesztőket, hogy minél finomabb és minőségesebb párlatot főzzenek ki, a termesztett gyümölcsökből.

A zsűri tagjai: Halász László, Halász Sándor Dávid, ifjabb Halász László és Sziráki Zsolt voltak. Az utóbbi bírálóbizottsági tag értékelte a versenyre beérkezett, huszonnégy pálinkát. Hangsúlyozta, hogy a tisztaságnak, a gyümölcsösségnek, a szájélménynek (fogyasztás során illat, íz) a harmóniája alapján értékelték a pályázatra beküldött italokat.

Hangulatkép a búcsúi koncertről (Fotó: L. Móger Tímea)

Hangulatkép a búcsúi koncertről (Fotó: L. Móger Tímea)

A búcsúi koncert részvevői, a házigazda társaságában (Fotó: L. Móger Tímea)

A búcsúi koncert részvevői, a házigazda társaságában (Fotó: L. Móger Tímea)

Turkály Emma alkotásai (Fotó: L. Móger Tímea)

Turkály Emma alkotásai (Fotó: L. Móger Tímea)

A búcsúi szentmise részvevői (Fotó: L. Móger Tímea)

A búcsúi szentmise részvevői (Fotó: L. Móger Tímea)

A döntés alapján több bronz, ezüst és aranyérmest is kihirdethettek a doroszlói, gombosi és szabadkai versenyzők köréből. A kupuszinai Molnár István lett a verseny abszolút győztes, aki többfajta pálinkával is benevezett, bronz, ezüst és még arany éremmel is megjutalmazták. Szintén első helyet ért el, a doroszlói Varga József.

– Több éve nevezek a helyi pálinkaversenyre, mert érdekel, hogy miként értékelhető a főzetem. Szeretünk eljárni a közösségi rendezvényekre és mulatságokra. A doroszlói búcsúk kihagyhatatlanok, kötelezően jelen vagyunk a családdal. Úgy neveltek a szüleim, hogy a közösségi és vallási alkalmakat illik megtisztelni a jelenléttel – mesélte Kovács Katona Ákos, helyi fiatal termesztő és vállalkozó, aki főzetéért ezüst és bronz minősítést kapott.

A vidékről érkezett versenyzők szintén pozitívan nyilatkoztak a megmérettetésről:

– Rendszeresen résztveszek a doroszlói versenyen és ünnepen. Többször is helyezett lett a pálinkám, ezúttal nem nyert, de nem adom fel. Maga a részvétel is fontos, a jelenlét a szomszédos település közösségének ünnepén, szintén nem elhanyagolható szempont. A közös koccintás jó alapja a barátkozásnak, kapcsolattartásnak – nyilatkozta a gombosi Mózer Attila.

A mulatságon a Haverock Zenekar szolgáltatta a talpalávalót. Az esemény a Bethlen Gábor Alap támogatásával valósult meg.

November 10-én a IV. Szent Imre Herceg ünnepi búcsúi koncertre került sor a plébániatemplomban. Ft. Verebélyi Árpád köszöntőjében elmondta, hogy hozzátartozik a templomünnep jellegéhez, hogy a helyi vagy a doroszlói származású művészek és alkotók odafigyeljenek egymásra, a közönség értékelje tevékenységüket és figyelemmel kísérje fejlődésüket. 

– Csodálatos azt látni, hogy az egykori csöppségekből igazi művész emberek lettek, hogy milyen értékek lappangtak bennük és kibontakoztak az évek során. Természetesen a fáradhatatlan felnőttek tenni és alkotni akarásra is lelkesítő példát adhat – hallottuk Verebélyi atyától.

A koncerten, zene- és énekszámokkal, versekkel fellépett: Klemm Valéria, Mészáros Ernő, Móger Tímea, Mészáros Alen, Cseh Emil, Ristić Anita, szilágyiról Antalovics Zsuzanna zongoratanár, Szakál Zsóka fuvolatanár, Dosztán László, Király Szilárd, Turkály Kristóf, Szitás Tamás és Novák- Szklenovszki Sarolta.

Föld előttem, Föld utánam című képzőművészeti alkotások bemutatásával szerepelt Turkály Emma, az Újvidéki Művészeti Akadémia tervezőgrafikai szakának harmadéves hallgatója. Kiállított alkotásairól egyebek mellett elmondta:

,,A munkám négy részből álló midex média festménysorozat (ami annyit jelent, hogy különféle anyagokat használtam fel ennek megalkotásához), amely absztrakt módon tükrözi a létezés és elmúlás, azaz élet és halál fogalmait, majd pedig az utolsón megfigyelhető egy kezdetleges elmúlás, amelyet megakadályoz a mai világ…”

Klemm Valéria kántor, a koncert főszervezője, a helyi Petőfi Sándor Általános Iskola igazgatója a fellépők nevében megköszönte a bemutatkozási lehetőséget a házigazdának, ft. Verebélyi Árpádnak és  ajándékot adott át a Prépostnak.

A koncertről szólva Ferenc pápa szavait idézte:

,,A művészet segít megérteni a valóságot (…) Ha az előadót tolmácsnak tekintjük, akkor úgy gondolunk rá, mint akinek az a feladata, hogy megértessen valamit a másikkal (…) A jó előadó alázattal fog a műalkotáshoz, ami nem az övé. Tudja, hogy a közösséget szolgálja…”

A doroszlói búcsúi koncert fellépői megajándékozták Klemm Valériát, aki immár negyedik éve szervezi meg e rangos helyi eseményt.