2024. március 29., péntek

Napirenden a jövő évi költségvetés

A szakértők szerint a közszférában a fizetések erőteljesebben emelkednek, mint amennyit a gazdaság elbír

Holnap kezdi meg a köztársasági képviselőház a 2020. évre vonatkozó költségvetés javaslatának a megvitatását. Napirendjén kizárólag az állam 2020. évi költségvetéséről szóló törvényjavaslata szerepel, azzal, hogy a költségvetéshez kapcsolódóan a parlamenti képviselők jóváhagyására lesz szükség a Nyugdíj- és Rokkantbiztosítási Alap 2020. évre vonatkozó pénzügyi tervére, csakúgy mint az Egészségbiztosítási Alap 2020. évi pénzügyi tervére, illetve a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat 2020. évi pénzügyi tervére és a katonai társadalombiztosítási alap 2020. évre vonatkozó pénzügyi tervére is.

Pavle Petrović, a Pénzügyi Tanács elnöke ma elemezve az állami költségvetés javaslatát, kiemelte, a jövő évi büdzsé viszonylag jól tervezett, de alapvető hibának vélte, hogy a jövő évi költségvetés előtt az állami szektorban nagyobb emelések történtek, mint ahogy az a 2020–2022-es pénzügyi stratégiában áll. A stratégia 5,5 százalékos fizetésemelést irányoz elő ebben a periódusban, az állam pedig 9,6 százalékos emelést hajt végre. Szavai szerint a fizetések gyorsabban emelkednek, mint ahogy a gazdaság növekszik.

Petrović ugyanakkor dicsérettel illette a költségvetés többi részét, amit véleménye szerint konzervatív módon terveztek, az adópolitikával összhangban.

Kitért a Szerbiai Villanygazdaságra is (EPS). Szerinte egy erős irányváltásra lenne szükség a vállalat üzleti politikájában, valamint a beruházások terén. Véleménye szerint a 600 millió euró éves beruházás helyett 200 millióval többet kellene invesztálnia. Szavai szerint a hasonló európai cégeknél tízszer nagyobb profittal számolnak, ami az EPS-nél egyelőre a rossz irányítás és a munkaerőtöbblet miatt nem lehetséges. Hozzátette, véleménye szerint túl magasak a fizetések, ugyanis a jövő évben a tervezett átlagfizetés 100 ezer dinár lesz.