2024. április 19., péntek

Átalakul a kisérettségi

Kétévente tesztelnék a diákok tudását

Mladen Šarčević oktatásügyi miniszter bejelentette, hogy tervben van a kisérettségi rendszerének újratervezése. Ennek alapján a diákokat kétévente fogják tesztelni. Mint kifejtette, fontos, hogy a tanulók felkészüljenek, mert az oktatás eredményeit nem lehet úgy ellenőrizni, hogy a diákok nyolcadik osztályban találkoznak először a vizsgateszttel. A tárcavezető elmondta, az a terv, hogy a diákok az iskoláskor előtti kötelező teszt kitöltése után az iskolában kétévente tennének vizsgát, amely hasonló a kisérettségihez, de az akkori tudásuknak megfelelő szintű teszt lenne. Az első ilyen tesztet második, a másodikat pedig negyedik osztályban töltenék ki. Mladen Šarčević kiemelte, hogy Szerbia már két éve részt vesz az ilyen korosztályú gyermekek tudásának tesztelésében. Legutóbb Szerbia a 27. helyen végzett, ami jó eredménynek számít.

– A harmadik tesztet a diákok hatodik osztályban töltenék ki, a negyedik teszt pedig maga a kisérettségi lenne. Így teljes betekintést nyerhetünk a tanuló tudásába, hiszen a tesztek teljesen függetlenek lesznek az iskolában kapott osztályzatoktól. Egy olyan erős modellen dolgozunk, amelyet még Európában senki sem készített el. Ezt leellenőriztem – nyilatkozta Mladen Šarčević.

A középiskolások állami érettségijéről elmondta, hogy a 2020/2021-es tanévben tartják meg először próbaként, így az nem fog beszámítani az egyetemi felvételibe. Mint hozzátette, az állami érettségi projektje már korábban elkészült, de a diákparlamentek képviselői feltették a kérdést, miért kellene az akkori harmadik osztályosoknak ilyen vizsgát tenniük, amikor a beiratkozás alkalmával nem volt szó ilyen elképzelésről.

– Teljesen helyénvaló volt a kérdés. Elemeztük a szülői tanácsok és a diákparlamentek képviselőinek véleményét, mert ha ezt nem tettük volna meg, nem jártunk volna sikerrel. Mindez alapként szolgál azoknak, akik most járnak második osztályba. Eközben párhuzamosan folyik a gimnáziumok reformja – fejtette ki az oktatásügyi miniszter.