2024. április 18., csütörtök

Esztelecki Péter Stádium-díjas

A zentai tanár tudomány kategóriában részesült elismerésben

Három kategóriában adták át a gróf Széchenyi család által alapított Stádium-díjakat. A Széchenyi István Stádium című műve megjelenésének napra pontosan 136. évfordulóján átadott elismerés a fiatalokat kívánja megszólítani, és célja, hogy ezzel a felcseperedő generációk közelebb kerüljenek a kulturális és keresztény értékekhez.

A Széchenyi Istvánt ábrázoló bronzplakettet minden évben egy magyar közéleti személy, egy magyar tudós és egy magyar alkotóművész kaphatja meg. A díj sajátossága, hogy a Kárpát-medencében élő fiatalok dönthetnek a jelöltekről, akikre egyfajta kulturális kampányt követően elektronikus úton bárki szavazhat. A szervezet arra kérte a középiskolák tanulóit, hogy idén is arra a személyre tegyenek javaslatot, akiről úgy gondolják, hogy akár közéleti, akár tudományos vagy a művészeti munkássága Széchenyi István szelleméhez méltó.

Kulturális kategóriában Orsós Krisztián néptáncos, a pécsi Zsolnay Vilmos Szakgimnázium és Szakközépiskola tanulója vehette át a Stádium-díjat. A tudomány kategóriában Esztelecki Péter, a zentai Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium tanára kapta a legtöbb szavazatot, a közélet kategória díját pedig Kubik József, a nyíregyházi Széchenyi István Közgazdasági Informatikai Szakgimnázium tanára kapta meg.