2024. március 29., péntek

Négyezer migráns tartózkodik Szerbiában

Az idén eddig több mint 11 ezren kértek menedékjogot

Az év eleje óta 12.374 migránst jegyeztek Szerbiában, ismertette a hivatalos adatokat ma Biljana Popović Ivković, a Belügyminisztérium államtitkára, aki arról is beszámolt, hogy közülük összesen 11.249 személy folyamodott a hatósághoz menedékkérelemért. Szabálysértési feljelentést 1125 személy ellen kellett tenni. Szintén az év eleje óta 17.050 személyt gátoltak meg illetéktelen határátlépési szándékában, 4461 illetőt tetten értek a határ törvénytelen átlépésekor, 12.590-en pedig elálltak a törvényszegés e módjától, amikor észrevették a határőröket.

A rendőrség az idén 172 személy ellen 140 bűnvádi feljelentést tett illetéktelen határátlépés és embercsempészet miatt.

Szerbiában az adatok szerint jelenleg mintegy négyezer migráns tartózkodik. Popović Ivković kijelentette: Szerbia továbbra is az Európai Unió megbízható partnere marad a migránsválság kezelésében. A bevándorlási gondok megoldása a szerb kormány legmagasabb prioritású programcéljai közé tartozik, jelentette ki, majd hozzátette, azzal, hogy Szerbia figyeli saját határvonalát, voltaképpen jelentős mértékben csökkenti az Európai Unió külső határaira nehezedő nyomást is.

Az államtitkár megállapította, hogy a jelenlegi helyzetet nem lehet összehasonlítani a migránsválság évekkel ezelőtti tetőzésével, amikor több mint egymillióan haladtak át az országon Nyugat-Európa irányába. Az idén Dimitrovgradban és Zichyfalván (Plandište) befogadóközpontok is nyíltak, így kétszázzal növekedett a férőhelyek száma ezekben az intézményekben.