2024. április 24., szerda

Hetven év teljesítménye tíz év alatt

Három éven belül elkészül a Ruma–Šabac autóút – A Száván átívelő hidat építik meg először

Több mint 467 millió euróba fog kerülni az a 77 kilométeres útszakasz, melynek a részét képezi a Ruma és Šabac közötti autóút és a Šabac és Loznica közötti új gyorsforgalmi útvonal. A munkálatok kivitelezője az azerbajdzsáni AzVirt építőipari vállalat, amelynek igazgatójával, Kamil Alievvel írt alá ma kereskedelmi szerződést Zorana Mihajlović építési, közlekedési és infrastrukturális miniszter. A szerződés aláírásán részt vett Aleksandar Vučić államfő is, aki ismertette, három éven belül fejezik be a Ruma és Šabac közötti munkálatokat, beleértve a Száva folyón átívelő modern új hidat is, és 2023-ra készül el a Šabac és Loznica közötti út.

Megbeszélések előzték meg a szerződéskötést (Fotó: Beta)

Megbeszélések előzték meg a szerződéskötést (Fotó: Beta)

– Jelentős munkát végzünk, szeretnénk, hogy most az érintett térségben élő emberek szülőföldjükön maradjanak, az új útvonalak új beruházásokat és több turistát jelentenek majd – fogalmazott Vučić.

A helyszínen elhangzott, hogy a szóban forgó projektum az elsőbbséget élvező tervek sorába tartozik, mert nagy szerepet játszik Szerémség, Mačva és Nyugat-Szerbiának az összekapcsolásában, valamint a régió egészének az összeköttetését is szolgálja Bosznia-Hercegovinával. A megvalósítás voltaképpen három fázisban zajlik majd. A projektum első részét az E–70-es autóút rumai csomópontjától a šabaci Száva-hídig terjedő szakasz jelenti, amely 21,14 kilométer hosszú és lehetővé teszi a 130 kilométeres óránkénti sebesség elérését. A második fázis magának a hídnak a magépítése 1,32 kilométer hosszúságban, majd a harmadik fázist a hídtól Loznicáig terjedő útvonal jelenti, 54,58 kilométeres hosszúságban, 100 kilométeres óránkénti sebességgel.

Az államfő beszámolt arról is, hogy mivel a Ruma és Šabac közötti leendő autóút mellett több jelentős népességű település is van, mint például Platičevo, Herkóca, Jarak, Platičevónál kijáratot is biztosítanak, hogy a szóban forgó településeknek a lakosai az autóút miatt ne körözzenek feleslegesen 30 kilométeres távokat, hanem használni tudják azt, és ki tudjanak kapcsolódni a forgalomból, amikor arra szükségük van.

FONTOS ÖSSZEKÖTTETÉS

Egy minden elvárásnak megfelelő autóút épül majd, 29 méter szélesre tervezik, a két szemközti vonal között négyméteres választósávot létesítenek. A Šabac–Loznica szakasz szélessége ezzel szemben 19 méter lesz, háromméteres távolsággal a forgalmi sávok között, 100–110 kilométeres óránkénti sebesség elérésére tervezték ezt a részt.

Az államfő bemutatta a projektum részletes tervét (Fotó: Beta)

Az államfő bemutatta a projektum részletes tervét (Fotó: Beta)

Minden jel arra utal, hogy először a híd építését kezdik el, az elnök ugyanis bejelentette, hogy már néhány napon belül megkaphatják az építési engedélyt. Kiemelte annak fontosságát, hogy a Kuzmin és Bijeljina közötti autóút által az országnak ez a része közvetlen kapcsolatot teremt majd Bosznia-Hercegovinával és a boszniai Szerb Köztársasággal.

A TAPASZTALATOK JÓK

Loznica, Bajina Bašta, Mali Zvornik térségében ma 130 ezren sem élnek, mutatott rá Vučić, ezért nagy szükség van a régió gazdaságának fellendítésére, állapította meg. Elégedettségének adott hangot az azerbajdzsáni vállalattal való eddigi együttműködés kapcsán, mint mondta, kiválóan sikerült a Ljig–Preljina útszakasz, melynek szintén az AzVirt volt a kivitelezője. Pozitívumként szólt arról a tényről is, hogy korábban, a 10-es közúti folyosó esetében, néhány helyen hét kilométerenként új kivitelezőt kellett választani, most pedig egy teljes 77 kilométeres szakasz megépítését egyetlen cég valósítja majd meg, ez egyszerűsíti a munkamenetet.

AZ ÚJSÁGÍRÓK NEM OKOZNAK PANASZOKAT

– Három-négy év múlva elmondhatjuk, hogy az elmúlt tíz évben többet értünk el mint az elmúlt hetven év alatt. Mindez örömmel tölt el – értékelte az államfő, aki azt is bejelentette, hogy az elkövetkező tíz napban a Morava menti közúti folyosó megépítésére vonatkozó szerződést is aláírják.

Vučić kitért a politikai és az egészségi állapotára vonatkozó kérdésekre is. Mint mondta, „csak gratulálni tud” azoknak, akik a legrosszabbakat kívánták neki, s badarságnak minősítette azokat a megállapításokat is, melyek szerint az N1 újságírói kérdései miatt került a hétvégén érrendszeri gondokkal kórházba. Azt mondta, krónikus betegséggel küszködik, melynek semmi köze sincs az újságírókhoz, ami történt, azt csak az örökletes tulajdonságának és a felírt kezelés elhanyagolásának „köszönheti”. Azt mondta, többet hagy majd Szerbiára, mint elődjei, s ameddig csak ereje engedi, folytatja a harcot.