2024. április 19., péntek

Jubilál a Vajdasági Orvosi Kamara

Ünnepelt tegnap a Vajdasági Regionális Orvosi Kamara. A tartományban tevékenykedő orvosok kettős évfordulót ülnek az idén: 1929-ben alapították meg ugyanis a Dunai Bánság Orvosi Kamarát, 15 évvel ezelőtt pedig újrakezdte működését a Vajdasági Orvosi Kamara – áll a tartományi kormány sajtóirodájának közleményében.

Az első világhaborút követően a jugoszláv királyság illetékes minisztériuma határozatot hozott arról, hogy megváltoztatja a régióban működő orvosi kamarák területi felosztását. Akkoriban országos szinten négy orvosi kamara működött, 2000 taggal. Manapság csak Vajdaság területén 7800 tagot számlál a szervezet.

A jubileumot ünneplő orvosokat Zoran Gojković tartományi egészségügyi titkár köszöntötte. A résztvevőket emlékeztette arra, hogy a legnagyobb társadalmi fejlődés az egészséges nemzet.

– Az aktuális vezetés mindent megtesz annak érdekében, hogy javítson az orvosok és nővérek anyagi helyzetén, és fejlessze az egészségügyi rendszerben dolgozók munkakörülményeit. Támogatjuk a szakemberek oktatását és továbbképzését is – hangsúlyozta a tartományi titkár.

A Vajdasági Orvosi Kamarát 2004-ben alapították meg független szervezetként. A 2005-ben érvénybe lépett rendelkezések értelmében a csoportosulás a Szerbiai Orvosi Kamara keretében folytatta munkáját, immár Vajdasági Regionális Orvosi Kamara néven.  n TDL