2024. április 19., péntek

Lesz elegendő kenyérgabonánk?

Több mint százezer hektárral kevesebb búzát vetettek az idén

Szerbiában ezen az őszön 430 000 hektárt vetettek be búzával, de legkevesebb 500 000 hektár kellene – nyilatkozta Miroslav Malešević, a Best Seed Producer szenttamási székhelyű gazdasági társaság szakmunkatársa.

– A nagy költségek és az átlagos minőségű kenyérgabona alacsony ára miatt sokan lemondtak a búza termesztéséről. A termésnek csak egy kis hányada csúcsminőségű, annak az ára több mint 20 dinár – mondta Malešević, hozzátéve, hogy a búza szépen kihajtott, talán egy kicsit dúsabb is a kelleténél.

Novi Becej, 17.11.2019. - Psenica dobro napreduje u njivi kod Novog Beceja. (BETAPHOTO/DRAGAN GOJIC/DS)

Vukosav Saković, a Žita Srbije üzleti társulás igazgatója közölte, hogy egészen pontos adataik ugyan még nincsenek, de a becslések szerint több mint 400 000 hektáron került földbe a mag, a vetés pedig november végéig is eltarthat.

– Az utóbbi hét évben általában 550 000–650 000 hektárt vetnek be búzával. Az idén elvetett jó állapotban van, eddig a vetésterületnek körülbelül a felén kelt ki, tavaly ez idő tájt viszont még csak 5 százaléka hajtott ki.

Közép-Szerbiában, Kragujevactól Prokupljeig még mindig tart a búza vetése, azon a vidéken ugyanis szélsőséges szárazság uralkodott. Saković szerint ma nehéz meghatározni az optimális vetésidőt, de annyi biztos, hogy a végső határidő már régen nem október 31-e.

– Ma már más, korszerű fajtákat vetnek, és az utóbbi években októberben és novemberben, olykor még decemberben is vetik a búzát – mondta Saković. A Žita Srbije adatai szerint az idén elvetett búzának csak a fele volt fémzárolt, minőségi mag, a többit „padlásról” vetették, és így vagy hasonlóan lesz ez mindaddig, amíg az állam nem támogatja a búzatermesztőket. Saković úgy látja, nem várható a búza jelentősebb drágulása, mert az utóbbi hét évből hatban rekordtermést jegyeztek a világon.