2024. április 19., péntek

Túl sokan vannak alkalmi állásban

Most, amikor a hivatalos adatok szerint Szerbiában soha nem tapasztalt ütemben növekszik a foglalkoztatás, egy kutatásból kiderült, hogy a három hónapnál rövidebb időre alkalmazott dolgozók számát tekintve Szerbia az első Európában.

(Fotó: Dávid Csilla)

(Fotó: Dávid Csilla)

A felmérés, melyet Sarita Bradaš, a Demokrácia Központ Közalapítvány kutatója és Mario Reljanović, a belgrádi Összehasonlító Jogi Intézet tudományos szakmunkatársa végzett, azt mutatja, hogy a rövid időre alkalmazott munkások az összes foglalkoztatott 10,1 százalékát képezik – írja a belgrádi Danas napilap. Ez az arány 2017 óta rendkívüli mértékben, 4,6%-ról 10,1%-ra emelkedett. Ugyanebben az időszakban a határozott időre szóló munkaviszonyban levők aránya 18,8-ról 22,7 százalékra nőtt, és magasabb az európai uniós átlagnál.

A kutatók, akik A méltóságteljes munka mutatói Szerbiában című tanulmányban összegezték az indikátorok elemzéséből eredő megállapításaikat, azt is leszögezték, hogy Szerbiában a foglalkoztatottak fele van úgymond biztos munkaviszonyban, valamint hogy az árnyékgazdaság felszámolására foganatosított kormányintézkedések nem hozták meg a várt eredményt, ugyanis mára harmadával nőtt a szürkezónában dolgozók száma. A kapott adatok között van az is, mely szerint a mezőgazdaságban 600 000 nem hivatalos foglalkoztatott és 130 000 önfoglalkoztatott nem részesül szociális védelemben. E tények ismeretében nem meglepő, hogy az országban minden 10. dolgozót érinti a szegénység kockázata – írja a Danas.

„A foglalkoztatás növekedése, amiről a hatalom beszél, csak a kormányzati statisztikákban látszik” – állapította meg Mario Reljanović.