2024. április 25., csütörtök
KRAGUJEVACI FIAT-GYÁR

Az idén több mint 130 napot pihennek

Az újabb, hat munkanapos kényszerszünet lejártával a kragujevaci Fiat Chrysler autógyár (FCA) dolgozói tegnap visszatértek munkahelyükre, és folytatták az 500L típusú gépkocsinak a gyártását. Lesznek még munkaszüneti napok az év végéig – tájékoztatták a Beta hírügynökséget az üzemi szakszervezetben.

Zoran Marković, a gyár Önálló Szakszervezetének elnöke közölte, hogy számításaik szerint 2019-ben összesen több mint 130 munkanapot nem dolgoznak. A következő hosszabb szünet december közepére várható, ugyanis 2010 óta az a gyakorlat, hogy az FCA-ban az ortodox Miklós-naptól, december 19-étől újévig szünetel a munka. Mint Marković mondta, a fizetett szabadság oka a Fiatban mindig ugyanaz: össze kell hangolni a gyártást a kereslettel, a cég ugyanis nem akar raktárra termelni.

– A gyakori szünet miatt nagy az aggodalom a munkások körében, de biztató, és reménnyel tölt el bennünket a Fiat és a Peugeot gépkocsikat is gyártó PSA egyesülésének híre. Arra számítunk, hogy nem zárnak be gyárakat, nem bocsátanak el munkásokat, és hogy a legnagyobb gépkocsigyártók összeolvadása kedvezően hat majd a kragujevaci üzem további működésére is – mondta a szakszervezeti vezető.

Mint korábban lapunk is hírül adta, a francia PSA-csoport felügyelőbizottsága jóváhagyta a fúziós javaslatot az olasz–amerikai Fiat Chryslerrel. A két autóipari vállalat várható egyesülésével a világ negyedik legnagyobb autógyártó konszernje jön létre 8,7 millió évente legyártott gépkocsival és 170 milliárd eurós bevétellel, 11 milliárd eurós nyereséggel.