2024. április 25., csütörtök

Több mint üdülőközpont

Tavaszra várja első vendégeit a palicsi Egyetemista Üdülőközpont

Hétfőn Palicsra látogatott Szerbia oktatási, tudományügyi és technológiai fejlesztési minisztere, Mladen Šarčević, aki Nenad Borovčaninnal, a Szerbiai Egyetemista Nyaralók igazgatójával és Bogdan Labannal, Szabadka polgármesterével megtekintette az épülő Egyetemista Üdülőközpontot. A központ több mint hétszáz egyetemistának nyújthat szálláshelyet a jövőben, és több tantermet, valamint amfiteátrumot is magában foglal, illetve több sportpályát is kialakítanak a területen. A több éve húzódó munkálatokat követően tavasztól a palicsi egyetemista-nyaraló az ország egyik legnagyobb ilyen jellegű intézménye lesz.

A Palicsi- és a Vér-tó közötti területen található épületkomplexum bejárása után Mladen Šarčević elmondta, hogy az első vendégeket tavasszal fogadhatja a központ.

Az épületkomplexum számos lehetőséget nyújt az egyetemistáknak (Fotó: Gergely Árpád)

Az épületkomplexum számos lehetőséget nyújt az egyetemistáknak (Fotó: Gergely Árpád)

– A végéhez közeledik az építkezés harmadik fázisa, aminek során jelentős beruházásokat valósítottunk meg. Elkészült az ötszáz fő étkeztetésére alkalmas étterem, amely már december végén üzemkész állapotban lesz, viszont hátra van még a kazánház kiépítése, és így a konyhát is csak tavasszal kezdjük működtetni, amikor a központ egésze készen áll a vendégek fogadására. Kezdetben 420 személyt tudunk elszállásolni, viszont a régebbi épületek átalakításával ezt a számot hétszázra tudjuk emelni. A palicsi üdülőközpont nem egy klasszikus üdülőközpont lesz, hisz az egyetemisták nemcsak pihenni jönnek majd ide, hanem itt lehetőségük nyílik dolgozni bizonyos projektumokon, sportolhatnak, illetve konferenciákat is szervezhetnek. Az üdülőközpontot természetesen minden felsőoktatási intézmény hallgatói igénybe vehetik, és lehetőség szerint általános iskolás és középiskolás diákokat is vendégül lát majd – fogalmazott a miniszter, akitől azt is megtudtuk, hogy a közeljövőben több szerbiai egyetemi városban is olyan beruházásokat valósítanak meg, amelyek célja a szálláshelyek számának növelése.

A palicsi Egyetemista Üdülőközpont kiépítésének teljes összege 4,78 millió euró, míg eszközbeszerzésre további 440 000 eurót költenek. A projektum beruházója az Oktatási, Tudományos és Technológiai Fejlesztési Minisztérium, a szükséges pénzt pedig az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank biztosítja kölcsön formájában. Az épületkomplexumot kommerciális célokra is felhasználhatják, a különböző ünnepségek, rendezvények megtartására is alkalmas lesz, illetve hosztelként is működhet, aminek köszönhetően részben önfenntartó lesz.

Nenad Borovčanin a médiának elmondta, hogy az építkezés következő szakaszában a szálláshelyek számának növelése mellett sort kerítenek két közösségi épület kialakítására is. Az egyikben tantermek, illetve konferenciatermek kapnak helyet, míg a másik egy sportcsarnok lesz, különböző sportolási lehetőségekkel.

Mladen Šarčević, Bogdan Laban és Nenad Borovčanin az Egyetemista Üdülőközpont étkezőjében (Fotó: Gergely Árpád)

Mladen Šarčević, Bogdan Laban és Nenad Borovčanin az Egyetemista Üdülőközpont étkezőjében (Fotó: Gergely Árpád)

– Az épületkomplexumot elsődlegesen egyetemistacsoportok itt-tartózkodására szánjuk, és reményeink szerint minden igényt kielégítő központot tudunk működtetni, és csak a fennmaradt kapacitásokat használjuk kommerciális célokra. A palicsi Egyetemista Üdülőközpont elkészülte után egy olyan országos hálózat jön létre, amely sok tekintetben felülmúlja más országos hasonló intézményeit – mondta Borovčanin. Az igazgatótól emellett azt is megtudhattuk, hogy az új központban tavasztól ötven személyt fognak alkalmazni.

Bogdan Laban felszólalásában kitért azokra a beruházásokra, amelyek az elmúlt időszakban valósultak meg a szabadkai oktatási intézményekben, és a palicsi egyetemista üdülőközponttal kapcsolatban kifejtette, hogy az a turizmusban is szerepet játszhat, hisz a szabad szobák nagyban növelhetik a város szálláskapacitásait.