2024. április 25., csütörtök

Lakhatási, gazdasági és jogvédelmi segítség

Lakhatási segítséget, gazdasági támogatást és jogvédelmi tanácsokat kaptak Vajdaság-szerte azok a visszatérők, akik Németországból, illetve Nyugat-Európából próbáltak hazánkban visszailleszkedni. Az Ökumenikus Jótékonysági Szervezet két éve indította el programját, amelyet négy városban valósítottak meg: Szabadkán, Nagykikindán, Nagybecskereken és Bégaszentgyörgyön. Az új kezdet lehetőségei elnevezésű projektum részleteiről hétfőn számolt be Ana Birgeš, az Ökumenikus Jótékonysági Szervezet projektumának koordinátora.

(Fotó: Lackó Varjú Sára)

(Fotó: Lackó Varjú Sára)

– Ez egy komplex program volt, ami több téren nyújtott segítséget azoknak visszatérőknek, akik részesei a reintegrációs programnak. A segítségre jogosultak lakhatási segítséget, a vállalkozásuk beindításához 750 euró támogatást és jogvédelmi tanácsokat kaptak. Ennek keretében építkezési eszközöket és olyan építkezési szakmai segítséget kaptak, mint amilyen az elektronikus hálózat kialakítása, valamint a víz- és szennyvízelvezetési munkálatok elvégzése – nyilatkozta a sajtó képviselőinek a koordinátor.

Szabadkán 29 család kapott lakhatási segítséget, 19 család vett részt start-up programban, és több mint 350 család részesült jogi tanácsadásban.

Ilija Đukanović, a városi tanács szociális és egészségügyi kérdésekkel megbízott tagja emlékeztetett arra, hogy a szervezettel 2015 óta együttműködnek, amit sikeresnek tart.

– A szervezet nagyon sok, a város területén élő roma családnak segített már. Az elmúlt két évben összesen 457 személy kapott valamilyen támogatást tőlük. Az önkormányzat 2017 óta valósítja meg a romák megsegítésének akciótervét, és azon vagyunk, hogy támogassuk őket a megfelelő élet- és munkakörülmények megteremtésében, akárcsak az oktatás területén – mondta Ilija Đukanović.

Nijaz Brahimi 2000-ben költözött el Koszovóból és öt évet élt Németországban. Öt gyermekével és feleségével él együtt Szabadkán, munkanélküli.

– Visszajöttem Szerbiába és most elégedett vagyok. Annyi segítséget kaptam itt, amennyit tudtak nekem nyújtani. A szervezettől fürdőszobai csempéket és laminált parkettát kaptam, a ház felújításának többi részét önerőből valósítottam meg – magyarázta Nijaz Brahimi.

A programot a német állam támogatta.