2024. március 29., péntek
LIBANON

Szafadi nem akar kormányfő lenni

Mohammad Szafadi volt libanoni pénzügyminiszter visszavonta a jelölését a miniszterelnöki posztra két nappal az után, hogy a három nagy libanoni párt őt jelölte a tisztségre. Szafadi szombaton késő este kiadott közleményében tájékoztatott a döntéséről, amelyet azzal indokolt, hogy nehéz lenne minden párt által támogatott és összhangban kormányzó kabinetet alakítania. Reményét fejezte ki, hogy Szaad Haríri leköszönő miniszterelnök újra megkapja a kormányalakítási megbízást.

A három nagy libanoni politikai tömörülés, a Haríri vezette párt, illetve a két síita párt, az Amal és a Hezbollah vezetői csütörtök este kötöttek egyezséget arról, hogy Szafadit jelölik miniszterelnöknek. Szafadi ismert libanoni üzletember, aki 2011 és 2014 között volt pénzügyminiszter Nadzsíb Míkáti miniszterelnöksége idején, előtte pedig gazdasági és kereskedelmi miniszter volt Fuad Sziniora miniszterelnök kabinetjében.

Libanonban október közepén nagy tömegeket megmozgató kormányellenes tüntetések kezdődtek. A tiltakozók a korrupció és a megszorítások miatt vonultak az utcákra, és nem kímélik

a korábban érinthetetlennek tartott vezetőket, köztük a Hezbollah vezetőjét, Haszan Naszrallahot sem. A tiltakozók számára az utolsó csepp volt a pohárban, hogy a kormány adót akart kivetni a WhatsAppon keresztül indított hívásokra. A gyakran erőszakcselekményekkel kísért tüntetések annak ellenére folytatódtak, hogy a kormány visszavonta a tervét, és reformintézkedéseket jelentett be, illetve több miniszter is lemondott.

Haríri október 29-én nyújtotta be a lemondását, a teljes politikai osztály távozását, a parlament feloszlatását az előrehozott választás megtartását követelő tüntetők nyomására. Michel Aun államfő mindezt elfogadta, de arra kérte a kormányt, az új kabinet megalakulásáig intézze a folyamatban lévő ügyeket.