2024. április 18., csütörtök

Harmincéves az ENSZ gyermekjogi egyezménye

Szerdán lesz 30 éve, hogy elfogadták az ENSZ gyermekjogi egyezményét, amely azóta is a legszélesebb körben elfogadott emberi jogi dokumentum. A UNICEF az évfordulóra készített jelentésében azt írja, továbbra is a szegénység, a diszkrimináció és a fegyveres konfliktusok jelentik a legnagyobb veszélyt a gyerekekre.

Az ENSZ gyermekalapja (UNICEF) hétfőn az MTI-nek megküldött közleményében felidézte: az 1989-ben elfogadott egyezményt, amely összefoglalja azon jogok minimumát, amelyek minden gyermeket megilletnek szerte a világon, Magyarország 1990-ben írta alá.
Hozzátették: a UNICEF az évfordulóra készített legfrissebb jelentéséből kiderül, hogy az elmúlt három évtizedben jelentősen javult a gyermekek helyzete a világban, azonban a legszegényebb, legsebezhetőbb gyerekek jogai még mindig nem érvényesülnek kellőképpen.
A jelentés az eredmények között felsorolja, hogy az öt év alatti gyerekek halandósági rátája 60 százalékkal csökkent és 18-ról 8 százalékra csökkent azoknak az általános iskolás korúaknak a száma, akik nem részesülnek oktatásban. További eredménynek nevezik, hogy az egyezmény főbb passzusai - mint az egyenlő bánásmódhoz való jog, az élethez, életben maradáshoz és fejlődéshez való jog, védelemhez való jog - számos törvény és rendelkezés bevezetését ösztönözték az évek során.
A jelentés szerint azonban a jogok érvényesítése terén még sok az egyenlőtlenség, és példaként említik, hogy az alacsony- és közepes bevételű országok legszegényebb háztartásaiban nevelkedő gyerekek kétszer nagyobb arányban halnak meg megelőzhető okokból öt éves koruk előtt, mint a gazdag országok háztartásaiban élő gyerekek.
A jelentés szerint továbbá a szubszaharai régió legszegényebb országaiban élő gyerekek mindössze fele kapott kanyaró elleni oltást, miközben a világ gazdagabb országaiban ez az arány 85 százalékos. A jelentés kiemeli azt is, hogy bár a gyermekházasságok száma folyamatosan csökken, a legszegényebb országokban élő kiskorú lányokat a kiházasítás veszélye napjainkban jobban fenyegeti, mint 1989-ben.
A tájékoztatás szerint a UNICEF Magyarország is részt vesz a világszervezet kampányában: november 20-án az élet számos területén fiatalok veszik át az irányítást a felnőttektől, a belvárosi Akvárium Klubban tartott Gyermekek Világnapja rendezvényen pedig a szakértők mellett fiatal nagykövetek is hallatják a hangjukat olyan témákban, mint például a gyermekbarát városok ismérvei, az online bántalmazás vagy a klímaváltozás hatása a jövőjükre.