2024. március 28., csütörtök

Áradások több olasz tartományban

Velencén és Veneto tartományon kívül már Olaszország több térségében is készültség lépett életbe a heves esőzések és a folyók áradásai miatt.

Toszkánában rendkívüli módon megemelkedett az Arno folyó szintje. Aggasztó, hogy a víz akár Pisa utcáit is ellepheti.

Az Arno Firenzében az Uffizi-képtár közelében vasárnap elérte a 4 méter 80 centiméteres magasságot. Riasztást 5 és fél métertől adnak ki. A polgárőrség figyelmeztette a lakosságot, hogy az emberek ne menjenek közel a folyóparthoz.

Emilia Romagnában a víz megközelítette a hidak magasságát, több száz embert evakuáltak. Modenában mintegy 10 ezer ember elektromos áram nélkül maradt. Bolognában árad az Idice folyó.

Néhány embert helikopteres tűzoltók mentettek ki. A Bologna és Porto Maggiore közötti vasútvonalat lezárták.

Velencét – ahogy várták – újra elérte az árhullám, a dagály vasárnap 150 centiméter felett tetőzött. A víz alatt álló Szent Márk teret ismét lezárták.

Az ár elvonulását a délutáni óráktól várják, de a legmagasabb fokozatú riasztás hétfőn is érvényben marad. A helyzet előrejelzések szerint keddtől normalizálódhat.

Kártérítési igényeket mostantól lehet benyújtani a rendkívüli kormánybiztosnak kinevezett polgármester hivatalába: a kereskedők és vállalatok egyszeri 20 ezer, a magánszemélyek 5 ezer euró gyorssegélyt kaphatnak.