2024. március 29., péntek

A VMSZ önállóan indul a választásokon

Pásztor István indokoltnak tartja az SZHP-val való együttműködés folytatását

A Večernje novosti belgrádi napilapnak adott interjújában Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke egyebek mellett bejelentette, hogy a VMSZ önállóan indul a 2020 tavaszán esedékes parlamenti választásokon. Tekintettel a Szerb Haladó Párttal való koalíciós együttműködés eddigi jellegére, a VMSZ szeretné, ha a választásokat követően ismét koalíció jönne létre a két politikai tömörülés között, ám a választások jelképezte kihívással önállóan néz szembe a párt – nyomatékosította Pásztor István.

Ótos András illusztrációja

Ótos András illusztrációja

– Hiszem, hogy észszerű a korábbi években megkezdett együttműködés folytatására számítani. Ami pártunkat illeti, az eddigi együttműködést pozitívan értékeljük. Az együttműködés során olyan eredményeket sikerült elérnünk, amelyekkel minden további nélkül elszámolhatunk szavazóinknak. Erre készülünk a választási kampányban: beszámolni az eddigi eredményekről és felvázolni a jövővel kapcsolatos terveinket. Az eddigi koalíciós együttműködés során persze voltak olyan pillanatok, amikor partnerünkkel eltérő álláspontra helyezkedtünk, ám ilyenkor mindig a kompromisszumra törekedtünk. Erre elsősorban helyi szinten volt példa, a központi szintű, stratégiai kérdések tekintetében egyszer sem alakult ki nézeteltérés közöttünk. Hiszem, hogy ez a koalíciós szerződés formájában kiteljesedő koalíciós megállapodásnak az eredménye – fogalmazott Pásztor István.

A VMSZ elnöke az interjúban elégedettségének adott hangot, amiért a 2016-ban megtartott parlamenti választások után nem tartottak előrehozott választásokat. Ez értékelése szerint a szerbiai társadalom stabilitásának a bizonyítéka.

KIBÚVÓT KERES AZ ELLENZÉK

Pásztor István a Večernje novostinak nyilatkozva azzal kapcsolatban is elégedettségének adott hangot, hogy egyidejűleg tartják a választásokat köztársasági, tartományi és helyi szinten. Szerinte máskor is az általános választások gyakorlatára kellene törekedni. Az ellenzék választási bojkottjával kapcsolatban Pásztor István megjegyezte: az erről szóló előzetes bejelentések nem bírtak a meglepetés erejével. Értékelése szerint ez az egyetlen módja az ellenzék tehetetlensége elkendőzésének.

– Annak céljával, hogy elvonja a figyelmet saját sikertelenségéről, az ellenzék a jól ismert vádakat ismételgeti, miszerint „nincsen demokrácia”, „sem sajtószabadság”. Hasonló ellenzéki magatartásra már számtalanszor volt példa, nemcsak Szerbiában – jelentette ki Pásztor István.

A VMSZ elnöke az interjúban a Vajdaság finanszírozásáról szóló törvényre is kitért, valamint reagált az újságírói megjegyzésre, hogy habár az említett törvényt továbbra sem hozták meg, „a köztársaság az alkotmányos 7 százaléknál többet fektet Vajdaságba”.

– Igen, jelentős beruházások valósultak meg köztársasági pénzekből a tartományban, ám a Vajdaság pénzeléséről szóló törvénynek nem a pénzösszegek nagysága a lányege, hanem az, hogy alkotmányos kötelezettségről van szó. Ennek okán számomra ez a kérdés továbbra is nyitott marad – mondta Pásztor István.

EGYELŐRE MEGOSZTOTTAK

Az ellenzéki politikai tömörülések véleménye egyelőre nem egységes azzal kapcsolatban, hogy bojkottálják a 2020-as választásokat vagy sem, habár a legtöbben határozottan a bojkott mellett kampányolnak. Tegnap a belgrádi Blic napilap bennfentesekre hivatkozva közölte, hogy az Aleksandar Šapić vezette Szerb Patrióta Szövetség nemcsak a helyi, hanem a köztársasági választásokon is indul. A Šapićhoz közeli bennfentes elmondása szerint a döntést hosszas tárgyalások után hozták meg.

Néhány nappal korábban a Ne davimo Beograd aktivistái a bojkott mellett soroltak fel érveket: „a Szerb Haladó Párt megfélemlíti a másképpen gondolkodókat; az SZHP szinte teljesen uralma alatt tartja a médiumokat; az igazságügyet szintén az említett párt uralja; az SZHP egzisztenciális szempontból elnyomja és markában tartja a polgárok egy nagyobb részét. A Ne davimo Beograd álláspontja szerint mindez ellehetetleníti a választások szabadságát, így az ellenzék egyetlen észszerű lépést tehet meg, nevezetesen a választások bojkottját.

A Szabad polgárok mozgalma eddig nem vallott egyértelműen színt, ám Petar Miletić, a mozgalom képviselője pénteken az N1 Televíziónak nyilatkozva közölte: a tömörülés egyre inkább a választások bojkottja felé hajlik.

A Demokrata Párt az elmúlt néhány hónapban többször is megingott azzal kapcsolatban, hogy most akkor bojkottálja-e a választásokat, vagy sem, ám az elmúlt hetekben egyre következetesebben követi a Szövetség Szerbiáért pártkoalíció – amelynek a DP is tagja – álláspontját. A Szövetség Szerbiáért egyike azoknak a politikai tényezőknek, amelyek határozottan a bojkott mellett szállnak síkra. A DP főbizottsága legutóbb úgy döntött, hogy a párt feltételesen bojkottálja a választásokat. A feltételes bojkott azt jelenti, hogy ha nem változnak a választások feltételei, akkor bojkottálja a választásokat, ha viszont igen, akkor nem. Ennek ellenére Saša Paunović, Paraćin demokrata pártbeli polgármestere – és a párt elnökhelyettese – már megkezdte a választásokra való felkészülést, azaz a kampányt. Paunović és a párt aktivistái a napokban standokat állítottak fel a település központjában, és arra kérték a polgárokat, hogy szavazzanak a Paunović nevével fémjelzett választási listára – majd amikor azt kihirdetik, a választások kiírását követően, feltehetőleg valamikor 2020 elején.