2024. április 24., szerda

MagyarZó Pistike messéi

Atata a héten orvosi vizsgálaton járt. Aztán napokig az ott feltett kérdések jártak a fejében: szokott-e fáradtságot érezni, vannak-e gondjai az alvással, foglalkoztatják-e negatív gondolatok, meg ilyenek. Nahát, mondta, fogalmam sincs, hogy a pozitív vagy a negatív gondolati tartományba tartozik-e, de bevallom, olykor eszembe jut: a Facebook közössége arról ábrándozik, hogy a Milka csokoládé egész Bromazepamokkal mekkora sláger lenne Zerbiában. No de hogy elterelje a fura gondolatokat, rendelt nyolc könyvet egy internetes árleszállításban. Hazai portálon, nem az Alibabán, mint a sok egyedülálló, akiknek köszönhetően az online kereskedelemre szakosodott kínai nagyvállalat hétfőn egy nap leforgása alatt 38,4 milliárd dollárnyi forgalmat bonyolított le.

Száz szerencse, Tematild, hogy annak idején elvettelek, most legalább nem kellett a szinglik napján kiköltekezned – mondá elégedetten a fater.

Miről beszélsz, Tegyula?! – méltatlankoda a muter. – Még hogy te vettél el?! Ha nem állok a sarkamra, még most is a lüke haverjaiddal söröznél, s közben a fociról meg szakállas filozófusokról elmélkednétek! Apropó: tudtad azt, hogy a tudósok megállapították, hogy a férfiszakállban több a bacilus, mint a kutyaszőrben?! Úgyhogy: eszedbe ne jusson szakállt növeszteni! Egyébként meg mi a fene ez a szinglik napja?

Ez olyan ellen-Valentin-nap féle megmozdulás – magyarázá atata –, de a körítés nem fontos, a lényeg a vásárláson van, 24 órás leárazások vannak. Állítólag alig egy perc alatt már átlépték az egymilliárd dollárt!

Ennyi szingli van a világon? – döbbene meg amama.

Ki tudja – voná meg a vállát az öreg. – Az is lehet, hogy nemcsak a szinglik vásároltak, hanem azok is, akik azok szeretnének lenni. Biztos emlékszel annak a rendőrnek a bölcseletére abból a lengyel krimiből, amit a múltkor néztünk.

Mit is mondott az az elmés komcsi zsaru? – töprenge amama.

Szerinte, hangsúlyozom: szerinte – hangsúlyozta atata –, a férfiember huszonévesen minden nőt szeret. Harmincévesen már csak egyet. Negyven felett ismét minden nőt szeret – kivéve azt az egyet!

No de még mielőtt amama bármit is mondhatott volna, az öreg a kedvenc területére, az irodalom és a politika kapcsolódására terelte a szót.

Ha a zerbek nem vigyáznak, még lesz egy irodalmi Nobel-díjasuk – mondá sejtelmesen a fater.

Igen?! – lepőde meg az öreglány. – És ki kapná: a Basara, az Albahari vagy a Velikić?

A Handke! – toppana be a zomzéd Zacsek. – Nem látta, zomzédasszony a Facebookon, hogy az osztrák írónak állítólag volt jugoszláv útlevele, amit 1999-ben állítottak ki neki, most már csak azt kellene kideríteni, hogy volt-e itteni állampolgársága is, mert ha igen, akkor ő lehetne az első echte zerb irodalmi Nobel-díjas, lévén, hogy az Ivo Andrić a Nobel-díjat még az átkos jugoszláv időkben kapta.

Valamilyen szinten ez igazságos is lenne – állapítá meg a fater –, politikai álláspontja miatt szülőhazájában sokan nemigen szívelik, itt meg annál inkább, egyesek egyenesen imádják, igaz, ők sem annyira az alkotásait, mint inkább a zerbbarát politikai meglátásait kedvelik, de sebaj, remélhetőleg most már majd a könyveit is elolvassák, szóval mindenki boldog lenne. Igaz, Handke nem zerbül, hanem németül ír, de valljuk be, egyre több zerb ír és tanul németül.

Amiről a Zacseknek egy vendégmunkásokról szóló vicc jutott az eszébe.

Kifogta a gastarbeiter az aranyhalacskát, aki megígérte neki, amennyiben elengedi, teljesíti három kívánságát.

Szóval, a következőképpen legyen. Az első kívánságom az, hogy a szomszéd gastarbeiternek legyen egy óriási háza, nagyobb mint a Fehér Ház. A második kívánságom, hogy a házhoz sárgarézből készült bejárati kapuja legyen neki, a kerítésoszlopokon pedig hatalmas betonoroszlánok álljanak. A harmadik kívánságom meg az lenne, hogy ez a meseház valahol Argentínában legyen, hogy a szomszéd senkinek se mutathassa meg a faluban!

Atata a héten azt sérelmezte, hogy irtó hosszú a munkaideje, mint mondta, semmi szabad ideje sem marad feltöltődésre, mert szinte non stop dolgozik, reggeltől estig gürizik, és még a hétvégére is marad neki elvégzendő feladat.

A fejlett világ a munkaidő és a munkahét csökkenése felé halad, nálunk meg sokan még mindig „hazaviszik” a munkát, az üzletek vasárnapi zárva tartása pedig ebben a pillanatban tudományos fantasztikumnak tűnik – méltatlankoda a fater. – Pedig a Microsoft japán részlege ötnaposról négynaposra csökkentette a munkahetet, amivel 40 százalékkal növelte a produktivitást! A főnök azt üzente a munkásoknak, hogy dolgozzanak kevesebbet, szabad idejük egy részét fordítsák új ismeretek elsajátítására, és pihenjék ki jól magukat. Ami meghozta az eredményt.

Nálunk egyes munkaadók attól sem ódzkodnak, hogy a leglehetetlenebb időpontban behívják a dolgozót az éppen felmerülő feladatot elvégezni – jegyzé meg zomorúan amama. – Mintha sajnálnának tőle minden pillanatot, amikor nem nekik dolgozik.

Ez a foglalkoztatás sajátos módja – mondá a Zacsek. – Nem csoda, hogyha valakinek betelik a pohár, és valamelyik nyugat-európai országban keres magának boldogulást.

Ahol aztán egyeseknek bejön az élet, másoknak meg kevésbé – állapítá meg bölcsen az öreg.

Néhány másodpercig csendben néztek maguk elé, amikor hirtelen amama felkiáltott.

Jaj, de azt láttátok – lelkendeze az öreglány –, hogy a belegrádiak úgy megirigyelték a becskerekiektől a Béga folyó elterelése után szárazon maradt függőhidat, hogy ők is szeretnének maguknak egyet?!

Egyelőre még nem dőlt el, Tematild, hogy a régi híd a Száván a jövőben Újbelgrádot és az Ada Ciganliját köti majd össze, vagy dísz lesz az Ušće parkban – jegyzé meg atata.

Az a lényeg, hogy a régi hidat áthelyezik a régi helyéről – mondá a Zacsek –, holott a szakemberek szerint nem létezik semmiféle szakmai magyarázat, amely igazolni tudná egy új híd felépítését tizenkét méterre a régi hídtól, amelyet viszont nagy valószínűség szerint tényleg a parkba szállítanának, hogy összekösse a rétet a réttel.

De az új híd majd biztosan összhangban lesz a vízivárossal! – ujjonga amama.

Ha valóban a parkba kerül a régi híd – mondá atata –, akkor ez lehetne egy új trend kezdete Zerbiában: a szárazon maradt hidak mint a hiábavaló és fölösleges építkezések szimbólumai.

A hídépítésről pedig a Zacseknek a következő vicc jutott az eszébe:

Móricka Istennel beszélget.

Istenem, szeretném, ha építenél egy hidat, amely összekötné Európát és Amerikát.

Lehetetlen, Móricka. A két földrész közt az Atlanti-óceán terül el, óriási vízterület, a hídnak irtó szélesnek kellene lennie a háborgó víz felett, instabil lenne, meg nagyon sokba is kerülne.

Értem… Akkor legalább magyarázd meg, miért van az, hogy bármit is teszünk, az sohasem felel meg a nőknek. Hol nevetnek, hol sírnak, hol dühösek, de sohasem tudni mit gondolnak és mire vágynak. Hogyan tudnánk mindig a kedvükben járni?

Rendben, Móricka, mondd csak: hány sávos legyen az a híd?

Pistike, szingli hídverő