2024. március 28., csütörtök

Tisztelgés a topolyai áldozatok előtt

Hagyományosan november 14-én, a késő délután órákban emlékeznek Topolyán az 1944-es vérengzések mártírjaira, hiszen a tavaszig elhúzódó atrocitások során ezen a napon végezték ki a legtöbb magyar embert a partizánok, illetve a közreműködő szovjet alakulatok. A Vajdasági Magyar Szövetség helyi szervezetének és a Vajdasági Magyar Demokrata Párt, Topolya–Kishegyes Körzeti Szervezetének közös főhajtása ezúttal is a Nyugati temetőben felállított emlékműnél kezdődött, majd a városi parkban található jeltelen tömegsírnál folytatódott. Az áldozatok emlékműve mellett nemzeti imádságunk a Kodály Zoltán Magyar Művelődési Központ tagjainak közreműködésével hangzott el, ez után az Auróra Beszédművészeti Műhely szavalója, Szabó Réka Radnóti Miklós sorait tolmácsolta. Tomik Nimród történész, a VMSZ helyi szervezetének elnöke emlékezett vissza arra a véres eseménysorozatra, amely 1944. október 18-án, a szovjet, majd a bolgár csapatok bevonulásával vette kezdetét Topolyán. 

Az esemény történelmi vonatkozásait Tomik Nimród ismertette, majd elhelyezte a VMSZ koszorúját (Fotó: Kazinczy Paszterkó Diana)

Az esemény történelmi vonatkozásait Tomik Nimród ismertette, majd elhelyezte a VMSZ koszorúját (Fotó: Kazinczy Paszterkó Diana)

A topolyaiak mécsest gyújtanak a városi parkban, ahol jeltelen tömegsírban nyugszanak az áldozatok (Fotó: Kazinczy Paszterkó Diana)

A topolyaiak mécsest gyújtanak a városi parkban, ahol jeltelen tömegsírban nyugszanak az áldozatok (Fotó: Kazinczy Paszterkó Diana)

- Néhány hétig nem történtek atrocitások, de utána partizán csapatok vették át a fennhatóságot, és elkezdődött az emberek „begyűjtése” és több napon át tartó kínzása a régi, lebontott bíróság épületében, illetve a mostani helyi közösség pincehelyiségeiben. Gyakorlatilag a 90-es évekig tabunak számított még családon belül is beszélni a vérengzésekről, ugyanakkor évtizedekig nyílt titok volt, hogy a november 14-ei, 18 órás mise a Sarlós Boldogasszony-templomban az áldozatok lelki üdvéért szól. Ma sem tudjuk, hogy pontosan hány áldozata volt Topolyának. A kutatás sem egyszerű e téren, hiszen az '50-es évektől 1968-ig nagyon sok árulkodó iratot megsemmisítettek szerte az országban. Még Barsi Viktor plébános úr korabeli feljegyzései is eltűntek a Histora Domusból, ő az év nyarán zsidó egyének életét mentette, majd később agilis egyéniségével a partizánoktól is többeket. Matuska Márton, Teleki Júlia és Nagy Tibor kutatásainak köszönhetően korábban 64 áldozatot tudtunk azonosítani, és ehhez még további 24 nevet sikerült felkutatni, de 200 és 250 között tartjuk nyilván az eltűntek számát. Az a célunk, hogy a Nyugati temetőben felállított emlékművön a további ismert neveket is feltüntessünk – árulta el Tomik Nimród, aki a gyilkosságokat elkövetőkről vagy az úgynevezett „mutogatókról” elmondta, hogy eddig 14 személyről lehet tudni. Ami még ismeretes róluk, hogy életük során a lelkiismeretük nem hagyta őket békén, idegbetegekké, alkoholistákká váltak, sokan önkezükkel vetettek véget az életüknek.

A VMDP Topolya–Kishegyes Körzeti Szervezetének elnöke, Kovács László a beszédében azt hangsúlyozta, hogy az 1944/45-ös vérengzések ártatlan áldozatainak bűne a magyarságuk volt.

- Tagadhatatlan, hogy a szerb és a magyar kormány között előrelépések történtek a régmúlt feldolgozása felé, de még sok a teendő e téren. Mint ahogy Topolyán is van még törlesztendő adósságunk az elhunytak felé, hiszen a tömegsírok egy kivételével nincsenek megjelölve – mondta beszédében Kovács, aki emlékeztetett arra is, hogy az 1944/45-ös vérengzések délvidéki ártatlan áldozataiért tartandó szentmise november 24-én lesz a budapesti Szent István-bazilikában.

A topolyai megemlékezésen ft. Magyar Zsolt közreműködésével mondtak közös fohászt, majd elhelyezték a kegyelet virágait az emlékműnél. Magyarország szabadkai főkonzulátusa nevében Kaizinger Tibor koszorúzott, a Magyar Nemzeti Tanácsot Kisimre Szerda Anna képviselte, a topolyai önkormányzatot Kislinder Gábor községi elnök és Ivanics Zoltán tanácstag. A VMSZ és a VMDP közös koszorúját Szatmári Adrián tanácstag és Kovács László helyezte el, Tomik Nimród a VMSZ elnökségi tagjaként tisztelgett. A rendezvényen képviseltették magukat, illetve koszorúztak a topolyai társadalmi, civil és emberbaráti szervezetek képviselői is.