2024. április 25., csütörtök

A közbiztonság fenntartásáért

Újra megjelentek a migránsok Magyarkanizsa község területén

Magyarkanizsa községben az utóbbi napokban ismét arra lehettek figyelmesek a járókelők, hogy egyre több migránssal lehet találkozni az utcákon. Ismét időszerű a migránsügy a városban. A jelenség főleg Magyarkanizsát, Martonost és Horgost érinti, ahol kisebb csoportokba verődött migránsokat, boltban bevásárlókat látni, ami az embereket aggodalommal és félelemmel tölti el. Annál is inkább, mivel az éjszakákat is itt töltik, néhány közterületen. Koránt sem akkora az áradat, mint évekkel ezelőtt, mégis sokan tartanak attól, hogy az akkori jelenség megismétlődik, és csőstül árasztják majd el a várost. Hogy erre ne kerülhessen sor, illetve, hogy a polgárok, amennyire csak lehet, biztonságban érezzék magukat, pénteken délelőtt tanácskozásra ültek össze a rendkívüli helyzetek törzskar tagjai és a község polgármestere.

Fejsztámer Róbert polgármester (Fotó: Puskás Károly)

Fejsztámer Róbert polgármester (Fotó: Puskás Károly)

– A magyarkanizsai önkormányzat a kezdetektől fogva, vagyis nagyjából 4-5 napja, amikor újra több migráns megjelent a községünk területén, próbálja figyelemmel kísérni ezeket a folyamatokat, és pénteken a rendőrségi szervek mellett a civil szervezetek és községbeli intézmények bekapcsolásával igyekezett egy olyan akciótervet összeállítani, amely egyrészt a 2015-ben, 2016-ban megélt migránsválság tapasztalataiból indul ki, másrészt pedig figyelemmel kíséri, és próbálja megfelelő keretek között tartani azt a folyamatot, amely elindult. Sajnos senki nem tudja megmondani, még köztársasági szinten sem, hogy ez egy hullám kezdete vagy egyszerűen csak a különböző határokon megváltozott körülmények miatt következett be. Az viszont biztos, hogy nem szeretnénk kivárni a köztársasági szervek reagálását, ezért is volt fontos az összejövetel – hangsúlyozta Fejsztámer Róbert, Magyarkanizsa község polgármestere, aki arra is kitért, hogy már felkészülten szeretnének reagálni arra, ha a most naponta érkező 40-50 migráns létszáma jelentősen megnő.

A migránsok újbóli megjelenése miatt a rendkívüli helyzetek törzskara is ülésezett (Fotó: Puskás Károly)

A migránsok újbóli megjelenése miatt a rendkívüli helyzetek törzskara is ülésezett (Fotó: Puskás Károly)

– Arra kérnék mindenkit, hogy próbálja segíteni a hivatalos szervek, főként a rendőrség munkáját, hiszen ez a feladatkör, ami a migránsokhoz kötődő ügyintézéshez tartozik, semmilyen formában sem az önkormányzat feladatköre. Nincs hatásköre, eszköze és lehetősége sem, hogy ezzel behatóan foglalkozzon, ettől függetlenül újra kijelöltük Lackó Róbertet – ugyanúgy, mint 2015-ben, a koordinátori tisztségre –, hogy foglalkozzon ezzel a problémával. Ő rendelkezik azzal a tapasztalattal és azzal a kapcsolatrendszerrel, amely talán elősegítheti, hogy az önkormányzat úgy tudjon reagálni, hogy a polgárok továbbra is biztonságban érezzék magukat, hogy ne legyen probléma a közintézmények megközelíthetőségével, és ne legyen probléma azzal, hogy a mindennapi életünket befolyásolja vagy negatívan érintse a migránsválság, ami, bízom benne, hogy nem fogja  elérni az évekkel ezelőtti szintet. Megpróbálunk emberállomány-erősítéssel, logiszitikai erősítéssel és az önkormányzat költségvetéséből hozzárendelt költségvetési eszközökkel olyan nyugalmat biztosítani a településen, hogy legalább ne a közterületeinken tanyázzanak ezek az emberek, hanem próbáljanak olyan helyekre menni, például a szabadkai és a nagykikindai befogadóállomásokra, amelyeket erre irányoztunk elő. Ennek a logisztikáját próbáljuk megoldani, és bízom benne, hogy sikerrel is járunk! – mondta Fejsztámer Róbert a migránsügy kapcsán.

Lackó Róbert migránsüggyel megbízott koordinátor elmondta, a helyzet változásának egyik legfőbb oka az, hogy a boszniai út a Drinán keresztül lezárult, ugyanis annyira megemelkedett a víz szintje, hogy az az útvonal használhatatlaná vált a migránsok számára.

– Számíthatunk rá, hogy a Magyarkanizsán át vezető út a horgosi határ felé lesz megterhelve, illetve a Zombor felé vezető folyosó is. A hatáskörünk behatárolt, de mindent meg fogunk tenni azért, hogy a magyarkanizsai lakosok biztonságban érezhessék magukat – szögezte le Lackó Róbert, és azt is hangsúlyozta, hogy amennyiben a polgárok bármiféle problémát észlelnek, azonnal jelezzék a rendőrségnek.