2024. április 18., csütörtök

A közös alkotás öröme

Jubileumra készülődik a kishegyesi kézműves kör

A Nők Kishegyesi Fórumának Kézműves Köre a jövőre ünnepeli fennállásának 10. évfordulóját. A körnek mintegy 20 aktív tagja van. A kézművesség és kézimunka iránti szeretetükhöz a segíteni vágyás is párosul, hiszen minden lehetőséget kihasználnak arra, hogy jótékonykodjanak. Tóth Anita, a csoport vezetője arról számolt be lapunknak, hogy az idei év is mozgalmas volt számukra.

A kör tagjai munka közben (Fotó: Lakatos János)

A kör tagjai munka közben (Fotó: Lakatos János)

– Minden évben arra törekszünk, hogy aktívak legyünk. A női fórum keretében zajló eseményeknek is rendszeres résztvevői vagyunk, pl. a gyerekeknek szánt rendezvényeken alkotóházat szervezünk. Leggyakrabban arcfestést és  kézműves foglalkozásokat tartunk, és ezekbe a szülőket is igyekszünk bevonni. A csoportnak állandó programja a tavasz során, hogy szerény ajándékkal meglepjük a 90 éves hölgyeket. Az idén először vettünk részt a MIRK-en, és nagyon szép eredményeket értünk el, főként első helyezésekkel tértek haza tagjaink. A Vajdasági Kézimunka-kedvelő Szövetség kiállításán minden évben részt veszünk. A Kecsketenyésztők Községi Egyesületével közösen voltunk a szabadkai Nemzetközi Regionális Kiállításon. Ez élelmiszer-kiállítás, de a hátteret minden évben mi biztosítjuk. November végén lesz időszerű a belgrádi Etnokiállítás, amelyen ugyancsak a kecsketenyésztőkkel közösen veszünk részt – számolt be a vezető, majd arról is szólt, hogy tevékenységeik közé tartozik az ajándékok készítése. Ha valaki vendégségbe érkezik a női fórumba, az mindig kap a kézműves csoport által készített ajándékokból. Az Izida Anya- és Gyermekvédelmi Egyesület által szervezett Záporka vers- és prózamondó versenyre is ők készítették a különdíjakat.

Az év legmozgalmasabb időszaka a kézműves kör számára az advent és a karácsony. Díszeket és dekorációkat készítenek, és náluk is van adventi gyertyagyújtás. A karácsonyi vásárt már hosszú évek óta megszervezi a  csoport, és az idén is megtartja, a karácsony előtti héten.

A kézműves csoport tagjai minden hétfőn találkoznak.  Folyamatosan arra törekszenek, hogy új technikákat próbáljanak ki. A közelmúltban a magyarországi Kelebiáról érkező hölgyektől a folton folt varrástechnikát sajátították el. A csoportvezető kiemelte, hogy az új technika műveléséhez elengedhetetlen a varrógép. A Magyar Nemzeti Tanács támogatásának köszönhetően a közelmúltban sikerült egy varrógépet vásárolniuk, amelynek nagy hasznát veszik. Tóth elmondása szerint eddig már foglalkoztak többek között csuhézással, szövéssel, gyöngyfűzéssel és -varrással, pirográfiával, hajócsipkével, pergamentcsipkével, kötéssel, textilszobrászattal, papírszövéssel, quilling technikával, üveg- és selyemfestészettel, bőr ékszerek készítésével, fonalgrafikával, tojásdíszítéssel, szalmadíszekkel, nemezeléssel.

 A foglalkozásokon mindenkit szívesen látnak, nem kötelező részt venni a munkában, bárki benézhet egy kávéra is, és az aktuális tevékenységbe is bármikor bekapcsolódhat. Az új dolgok kipróbálásáról mindig közösen döntenek, és mindig az a céljuk, hogy közösen szépet alkossanak – fogalmazott Tóth Anita.