2024. április 24., szerda

A magyar szórvány napja

Pénteken este Magyarcsernye adott otthont az ünnepségnek

A Kárpát-medencei Képviselők Fóruma – felkarolva Böjte Csaba ferences atya kezdeményezését – a magyar Országgyűlést felkérte annak a javaslatnak a beterjesztésére, miszerint Bethlen Gábor erdélyi fejedelem és magyar király születésének napját, november 15-ét, nyilvánítsák a Kárpát-medence szórványmagyarságának napjává.

Az Országgyűlés 2015. november 3-án meghozta határozatát, így már az elmúlt négy évben megannyi rendezvény, konferencia, találkozó, a közmédia egész napos műsorai, tematikus programjai a közös felelősségre, az odafigyelés és törődés fontosságára, a szórványmagyarság közösségeiben folyamatosan teremtődő értékek gazdagságára hívták fel figyelmünket, hívtak a közös ünnepre.

Nem sokkal az Országgyűlés határozatát követően a Magyar Nemzeti Tanács a magyar szórvány napját beemelte a vajdasági magyarság ünnepnapjai és jeles napjai sorába.

A Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség a Magyar Nemzeti Tanáccsal közösen negyedízben szervezi meg a magyar szórvány napját a Vajdaságban: az idén november 15-én, pénteken este Magyarcsernye adott otthont az ünnepségnek.

Az ünnepi műsorban – amelyet a helyi művelődési házban az Ady Endre Művelődési Egyesülettel közösen szerveznek meg – Magyarcsernye, Kisorosz, Szentmihály és Tamásfalva népdalkörei, táncegyüttesei, citerás és énekes szólistái mutatkoztak be, Csóti Erika és Kiss Roland pedig verssel. Megnyílt a Magyarcsernyei fehérhímzés című kiállítás is, amelyet Kormányos Erzsébet, a kézimunkaszakkör vezetője és Kürtössy Péter néprajzkutató, Petőfi Sándor Program-ösztöndíjasa méltatott.

Az egybegyűlteket Hódi Judit, a magyarcsernyei Ady Endre Művelődési Egyesület elnöke üdvözölte. Ünnepi köszöntőt mondott Juhász Attila államtitkár és Sutus Áron, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség elnöke.

Megmaradásunkra, a szórvány és szigetmagyarság közösségnek szentelt szolgálatára msgr. Bogdán József plébános kért áldást.

Magyarország szabadkai főkonzulátusa nevében Cserháti Eszter konzul tisztelte meg jelenlétével a rendezvényt, a Magyar Nemzeti Tanács részéről Molnár Attila, az oktatási bizottság tagja és Losoncz Dávid, az MNT VB tagja volt jelen.