2024. április 19., péntek

A természetes az igazi

A tartományi kormány jelentős összegekkel támogatja a biotermelést

Pénteken oktató jellegű szemináriumot tartottak Bioélelmiszer-piac Vajdaságban – Fejlesztési lehetőség címmel az Újvidéki Mezőgazdasági Karon. A konferencia célja ismertetni a biotermelést, illetve annak fejlesztését Vajdaságban. A valódi biotermékeket ellenőrzött körülmények között termesztik, semmilyen műtrágyát és szintetikus, toxikus anyagot nem tartalmaznak. Az előadásokon ismertették, hogyan érdemes trágyázni, és a növényeket milyen sorrendben kell váltani a földben, hogy a talaj egészséges maradjon, illetve hogy milyen természetes anyagokat lehet bevetni a termés megóvása érdekében.

Fotó: pixabay.com

Fotó: pixabay.com

Az eseményen dr. Vuk Radojević mezőgazdasági, víz-és erdőgazdasági tartományi titkár hangsúlyozta, a tartományi titkárság támogatja az oktatási szemináriumok megszervezését, a gazdálkodók oktatását, illetve a biotermelésbe való beruházások szükségességével kapcsolatos információk terjesztését is.

A szaktitkár az organikus termelést összefüggésbe hozta a vidékfejlesztéssel is, szerinte a biotermelés hozzájárul egyrészt a mezőgazdasági termelők nagyobb nyereségéhez, másrészt a vidéki turizmus előremozdításához, ugyanúgy, mint az Európai Unió fejlett országaiban is. A termelők is plusz nyereséghez jutnának, mivel termékeiket magasabb áron értékesíthetnék.

–  A mezőgazdasági tartományi titkárság munkájának középpontjában a kis- és közepes méretű gazdaságok állnak. A tartományi kormány megalakulása óta jelentősen megnöveltük a biogazdálkodók támogatására szánt pénzösszeget. Tavaly először támogattuk a speciális gépek megvásárlását, 2018-ban 15 szerződést kötöttünk az új gépek beszerzésére. Az idén jelentős forrásokat különítettünk el erre a célra, 80 százalékkal növeltük a támogatási összeget. Jelenleg feldolgozás alatt állnak a 2019-es pályázatok. Összesen 49 érdeklődő gazdálkodónk van.

Dr. Branislav Vlahović, a Mezőgazdasági Kar tanára és egyben a szeminárium fő szervezője kiemelte, a biotermelőknek ismerik a termelési eljárásokat, azonban nincs megfelelő ismeretük a marketing területén, ezért is fontosak az ilyen szemináriumok. Hozzátette, a organikus élelmiszerek piaca világszerte erősen fejlődik, ezért Vajdaságban is fokozni kell a bioélelmiszerek előállítását.