2024. április 24., szerda
FORMULA–1

Brazil őrület

A Formula–1-es szezon végére már mindkét bajnoki cím sorsa eldőlt, ám a három élcsapat kiegyenlített formáját látva továbbra is volt min izgulni a Brazil Nagydíj hétvégéjén. A pole-t Max Verstappen szerezte, akinek határozott célja volt, hogy igazságot szolgáltasson önmaga számára az egy évvel korábbi sérelemért, amikor a körhátrányban lévő Esteban Oconnal ütközve veszítette el a vezetést.

A repülő hollandit nem lehetett legyőzni Interlagosban (Fotó: Beta/AP)

A repülő hollandit nem lehetett legyőzni Interlagosban (Fotó: Beta/AP)

A holland a verseny nagy részében diktálta is a tempót, a gumitaktikák azonban rendkívül széles spektrumon mozogtak a három élcsapat hat versenyzője között, így sokáig nem lehetett látni, Verstappen, Lewis Hamilton vagy éppen Sebastian Vettel számára jöhet-e ki jobban a lépés a végére. Végül váratlan helyről jött a válasz: Valtteri Bottas Mercedese motorhiba miatt húzódott a pálya szélére, ami miatt biztonsági autót rendeltek el. Ám a reagálással éppen a Mercedesnél késtek el, Hamiltont nem hívták ki ekkor a kis időveszteséggel járó kerékcserére, így, noha az élre állt, az utolsó tíz körre úgy kellett nekilódulnia, hogy mögötte minden riválisa frissebb és lágyabb gumikkal sorakozott. Verstappen az újraindítás után azonnal vissza is vette a vezetést, mögöttük viszont a két Ferrari hamarosan egymással bonyolódott csatába, ami katasztrofális véget ért: Vettel és Charles Leclerc kerekei csak enyhén érintkeztek össze, ám ez mégis mindkét autó számára végzetes sérülésekkel járt, és a két vörös autó a 4–5. helyről zúgott ki, kicsit összegezve is ezzel a csapat teljes szezonját.

Jött az újabb biztonsági autó, a Mercedes ekkor kihívta friss kerekekért Hamiltont, akinek aztán két köre maradt visszazárkózni a 4. helyről. Pierre Gaslyt gyorsan megelőzte, az első dobogójáért küzdő Alexander Albont viszont kiforgatta, ami közben Gasly visszaugrott a 2. pozícióba, ezt pedig meg is tartotta a leintésig. Egészen őrületesen alakult így a Brazil Nagydíj zárása, az utolsó 10 kör biztosan a szezon legemlékezetesebb végjátéka marad. Verstappennek meglett a vágyott győzelem, a Red Bulltól szezon közben a Toro Rossóhoz visszaküldött Gasly pedig a kiscsapattal tudott mégis feltámadni és megszerezni valószerűtlen első dobogóját, 62 ezreddel maradva az őt legyorsulni próbáló Hamilton előtt a célvonalon. A brit feje felett még ott lógott az időbüntetés veszélye az Albon-balesetért, ám nem született gyors döntés, a dobogó harmadik fokára még őt szólították – hátrasorolása esetén a McLarennel Carlos Sainz szintén első pódiumát szerezné.

A Formula–1 egyébként igazolta, hogy a bajnoki csaták tétje nélkül is tud őrületes pillanatokat szállítani!

A Brazil Nagydíj végeredménye: 1. Max Verstappen (holland, Red Bull) 1:33:14,678, 2. Pierre Gasly (francia, Toro Rosso) +6,0 másodperc hátrány, 3. Lewis Hamilton (brit, Mercedes) +6,1, 4. Carlos Sainz (spanyol, McLaren) +8,8, 5. Kimi Raikkönen (finn, Alfa Romeo) +9,4, stb.

A világbajnokság állása: 1. Hamilton 396 pont, 2. Bottas 314, 3. Verstappen 260, 4. Leclerc 249, 5. Vettel 230 stb.