2024. március 28., csütörtök
PHENJANI ULTIMÁTUM SZÖULHOZ

Bontsátok le a szállodákat, vagy mi bontjuk le!

Phenjan ultimátumot intézett Szöulhoz: ha nem bontja le a Gyémánt-hegységben lévő, dél-koreai vállalatok által épített szállodákat, éttermeket és fürdőket, akkor ezt Észak-Korea maga teszi meg és létesít ott egy új idegenforgalmi központot.

A KCNA észak-koreai hírügynökség pénteki tájékoztatása szerint Phenjan november 11-én intézte az ultimátumot Szöulhoz, azzal az indoklással, hogy a szóban forgó létesítmények tíz éve elhagyatottan állnak, és nem gondozzák őket. „A világ legnevezetesebb üdülőhellyé fejlesztjük a Gyémánt-hegységet, felelősségteljesen és saját belátásunk szerint, tulajdonosként a nemzetért és a jólétért” – áll a közleményben, amely szerint az erről szóló döntés már megszületett, és nincs vesztegetnivaló idő.

Kim Dzsong Un észak-koreai vezető október 23-án rendelte el a Dél-Korea által épített idegenforgalmi létesítmények lerombolását a Gyémánt-hegységben, miután odalátogatva lepusztultnak, a nemzeti jellegtől idegennek találta őket. Kim kikötötte azonban, hogy előtte egyeztetni kell Dél-Koreával.

A dél-koreai kormány és vállalatok tucatnyi idegenforgalmi létesítményt (szállodákat, éttermeket, fürdőket, koncerttermet és golfpályát) építettek a Gyémánt-hegységben, észak-koreai területen. Az ott lebonyolódó idegenforgalom a Korea-közi együttműködés jelképe volt. Az utaztatások 1998-ban kezdődtek, de 2008-ban leálltak, miután egy észak-koreai őr agyonlőtt egy dél-koreai turistát. Phenjan két évre rá kisajátította dél-koreai létesítményeket.

A KCNA pénteki jelentésre reagálva a dél-koreai országegyesítési minisztérium jelezte, hogy Szöul közvetlen párbeszédre fog törekedni, hogy rendeződjék az üdülőhely sorsa. Arra szólította Phenjant, hogy pozitívan álljon hozzá a kérdéshez.